Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „Odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope ne predstavlja pobedu, već obavezu“

Photo: Unsplash

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope ne predstavlja pobedu, već obavezu.

Savet Evrope ima obavezu da osigura primenu demokratskih standarda i sloboda, rekao je Eskobar, uz tvrdnju da je status srpske manjine na Kosovu sledeći korak Saveta Evrope.

Treba da vidimo napredak što se tiče opravdanih zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova i izostanka primene nekih ustavnih odredbi, uključujući zaštitu manastira u Dečanima, izjavio je Eskobar, uz ocenu da su i Beograd i Priština zaineresovani za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ne bi bili u Ohridu ili prihvatili pravno obavezujući sporazum da nisu bili ozbiljni, a Evropska unija i SAD su podjednako ozbiljni što se toga tiče, rekao je Eskobar.

On je izjavio da obe strane, a posebno Kosovo, treba da ozbiljno shvate taj proces i učine da bude brzo spoveden, uz slaganje Beograda i Prištine.

Normalizacija je vezana za prava manjina, posebno srpske manjine. Očekujemo da će tu biti ostvaren napredak, rekao je Eskobar.

On je izjavio da je ostvaren nizak nivo napretka prezentacije ponuđenih predloga Beograda i Prištine o tome kako bi Zajednica srpskih opština na Kosovu trebalo da izgleda.

Prvi put smo direktno od Vlade Kosova čuli njihovu viziju te asocijacije, dok Srbija ima drugu verziju. Odgovor je da dve strane razgovaraju tokom naredne dve nedelje, rekao je Eskobar.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu