Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „Nijedna strana ne sprovodi dogovore, čekamo da krenemo napred ka Zajednici“

Photo: Unsplash

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da ni Kosovo ni Srbija ne sprovode nedavno postignute sporazume. Naveo je da su očekivanja SAD da se nastavi sa pitanjem Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

„Moram da kažem da niko od njih ne sprovodi sporazum i moram da kažem da moramo da krenemo napred sa svim elementima, uključujući i konkretno Zajednicu opština sa srpskom većinom. Čekamo kosovsku verziju statuta Zajednice i to bi trebalo da se uradi sada“, rekao je on za RTK iz Crne Gore, gde je boravio na inauguraciji novog predsednika Crne Gore, prenosi KoSSev.

On se ne slaže da je Asocijacija prvi korak koji mora da se uradi u dogovoru, navodeći da su to sve tačke koje moraju da se urade.

„Ali glavna odgovornost Kosova je da ide napred sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Ono što želimo kao SAD, a to je statut Zajednice, treba da se uradi i uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađeno“, rekao je on.

Kao hitan korak za Kosovo i Srbiju, Eskobar je izneo to da se oni „ponovo fokusiraju na normalizaciju, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju svoje odnose“.

Eskobar je ponovio da je Zajednica „prilika za Kosovo da pruži opštinske usluge građanima svoje zemlje koji govore srpski jezik“.

On je ponovo rekao da Zajednica ne treba da se kosi sa Ustavom Kosova.

„To je način da se otvore vrata za veću integraciju srpske manjine u strukture Kosova. Ovo je uvek bio naš stav. Moramo da shvatimo da su oni dvojni državljani. Želimo da to uradimo na način da ne pravimo problem sa Ustavom“, rekao je on.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

DSK će ove sedmice objaviti stav o Statutu ZSO

Photo: Unsplash

„DSK je na sastanku Glavnog odbora ovlastio novoizabrano rukovodstvo da zauzme stav i tokom narednih dana, naime do kraja nedelje, rukovodstvo DSK će se sastati i razgovarati o nacrtu statuta“, kazao je on.

Kako je naveo, na sastanku Glavnog odbora stranke razgovaralo se i ostalim organizacionim pitanjima.

„Odlučili smo da u narednim danima i nedeljama započnemo interni konsultativni proces u izradi izborne liste poslanika DSK za naredne izbore. Nameravamo da napravimo izbornu listu mnogo ranije, što bi kandidatima dalo više vremena da se sami organizuju“, rekao je Abdidžiku.

Komentarišući poziv predsednice Kosova Vjose Osmani za sastanak sa predstavnicima opozicije o nacrtu statuta ZSO, rekao je da će učestvovati, ali da još nije dobio takav poziv.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu