Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „Glavni fokus sledećeg koraka SE za članstvo Kosova je da ispita položaj i status Srba na Kosovu“

Photo: Unsplash

„To će biti glavni fokus sledećeg koraka Saveta Evrope“, kazao je Gabrijel Eskobar na brifingu za novinare.

„Savet Evrope ima obavezu da obezbedi da se na evropskom prostoru, u okviru onih koji apliciraju, u potpunosti primenjuju standardi demokratije i demokratskih sloboda. I tako, kada kažem da je to obaveza, mislim da postoji prostor da Savet Evrope ispita uslove i status srpske manjine na Kosovu“, kazao je Eskobar, dodajući:

„Dakle, to nije nužno pobeda. Rekao bih da je obaveza poboljšanja odnosa, i u tom kontekstu, mislim da ćemo morati da vidimo napredak u vezi sa Zajednicom. Moraćemo da vidimo napredak u rešavanju nekih od legitimnih zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova u vezi sa njihovim tretmanom i nesprovođenjem određenih odluka ustavnog suda, uključujući i odluku o zaštiti manastira Dečani“.

Eskobar je ovo kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Srbija prekršila sporazum, time što je glasala protiv članstva Kosova u SE, s obzirom na to da je juče naglasio da je Evropski sporazum pravno obavezujući za strane, te da su se Beograd i Priština složili oko njegovog sadržaja, dodajući da su mu svi pristupili ozbiljno, uključujući i samu EU.

Eskobar je odgovorio da nije siguran da je to prekršaj, jer proces primene (člana 4, prim.red.) nije usaglašen u vreme kada se glasalo.

„Pošto proces implementacije nije bio zacrtan do tog glasanja, nisam siguran da li je redosled zahtevao da Srbija ne blokira“, naveo je Eskobar.

Ipak, dodao je da je na Evropskoj uniji da kaže da li je Srbija prekršila dogovor.

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je 24. aprila na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj Skupštini na konsultacije. Srbija je ponovila – Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu