Connect with us

Politika

Gabrijel Eskobar: „Ako Priština ne prihvati evropski predlog, izlazi iz evropskog partnerstva, a Srbi moraju da se vrate u institucije“

Photo: Unsplash

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je u Beogradu da je najveći izazov za Srbiju da ubedi kosovske Srbe da se vrate u institucije i da kosovski Srbi treba učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova bez preduslova.

„Moramo da osuguramo da oni koji budu učestvovali na izborima i koji se vrate u institucije budu dobrodošli“, rekao je Eskobar u razgovoru sa grupom novinara u Bogradu.

Eskobar, koji je zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom prethodna dva dana razgovarao sa zvaničnicima u Prištini i Beogradu, rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će uticati na kosovske Srbe da izađu na nove izbore za četiri opštine na severu Kosova.

„Nadamo se da (albanski) gradonačelnici neće koristiti opštinske zgrade, da će se kosovska policija povući i da će demonstranti napustiti tu oblast“, rekao je Eskobar.

Na pitanje kakve će biti posledice po Prištinu, ako ne prihvati evropski predlog za rešenje krize na severu Kosova Eskobar je rekao da bi neprihvatanje značilo „okretanje leđa Evropi“.

„Ako ne prihvate znači da izalze iz evroatlantskog parnerstva“, rekao je.

Eskobar je rekao da je formiranje Zajednice srpskih opština pravno obavezujuće za Vladu Kosova i da ona mora biti formirana – s ovom ili nekom budućom vladom.

„Ona je u Briselskom sporazumu, u Ohridskom sporazumu, to nije sporazum Kurtija i Srbije nego Kosova i Srbije. Ako Kosovo želi da napreduje u evropskim integracijama mora da formira ZSO, pitanje je da li će se to desiti s ovom vladom ili nekom budućom vladom“, rekao je Eskobar.

Kako prenosi Kosovo online, on je na pitanje da li vidi „uticaj Rusije u poslednjim dešavanjima na severu Kosova“, rekao da „Rusija ima koristi od podela unutar Evrope i da nije zainteresovana da vidi proširenje EU“.

„Istovremeno, Rusija koristi krizu u regionu kao argument da je „Zapad bio neuspešan“. Ali, ono što se sada dešava na Kosovu je dugoročan problem između Srbije i Kosova. To je problem između različitih grupa koji je postojao i pre tekuće krize Ukrajini. I ukrajinska kriza nameće još veću potrebu da ovaj problem bude rešen, ali nije u potpunosti generisan od strane Rusije“, rekao je Eskobar.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu