Connect with us

Književnost

„Filozofija samopouzdanja“ Šarla Pepena u prodaji

Foto: Promo

Francuski filozof i romanopisac Šarl Pepen u knjizi „Filozofija samopouzdanja“ rasvetljava misteriju samopouzdanja, oslanjajući se na filozofske tekstove, drevnu mudrost, pozitivnu psihologiju i iskustva poznatih sportista i umetnika, ali i heroja kao što su pilot borbenog aviona i lekar hitne pomoći.

Odakle dolazi samopouzdanje? Kako ga razviti? Zašto su neki ljudi sigurniji u sebe od drugih? Da li je to pitanje temperamenta? Rada na sebi? Pogleda na svet? Kakav odnos ima samopouzdanje sa poverenjem u druge, sa poverenjem u sam život?

U tradicionalnim društvima svaka osoba imala je svoje mesto. Samopouzdanje i nije bilo neophodno ako je sve već unapred bilo uređeno samim činom rođenja. Moderan život, s druge strane, pravi od nas slobodne činioce, odgovorne za sopstvenu sudbinu. Naš je posao da pokrenemo određeni projekat, da dokažemo svoju vrednost i izgradimo vlastitu sreću – naš je zadatak da isplaniramo svoj život, a to iziskuje samopouzdanje. Ono nikada nije bilo važnije, ali ga, takođe, nikada nije bilo toliko teško steći.

Samopouzdanje je poverenje u vlastito umeće, kao i poverenje u nekog drugog. Samopouzdanje je vera u život. Pepen insistira na važnosti divljenja: mi se divimo onima koji su se usudili da postanu to što jesu, jer su neponovljivi i stoga inspirativni.

Samopouzdanje je pre svega priča o ljubavi i prijateljstvu. Naučite da volite svoju slobodu umesto da je se plašite.

Autor ukazuje da ne postoji priručnik za upotrebu ljudskog života i da su uputstva za instant podizanje samopouzdanja zapravo beskorisna jer poriču složenost ljudskog duha. Jedan od razloga za manjak samopouzdanja jeste činjenica da je život težak i pun neizvesnosti. Nećemo otresti svoju bojazan od života ako od njega bežimo, već tako što ćemo pronaći način da živimo sa svojim strahovima.

Samopouzdanje je sposobnost da donosimo odluke čak i kada naš um ne može u potpunosti da predvidi šta će se desiti. Autor se ne bavi pojmom uspeha nasuprot neuspehu. Uspeh je sama sposobnost donošenja odluka sa samopouzdanjem. Uspeli smo ako verujemo u svoju odluku, bez obzira kuda to vodi. Imati samopouzdanje znači prihvatiti neizvesnost.

Pepen nadovezuje različite primere, uključujući Sigmunda Frojda, Serena Kjerkegora, Madonu i Serenu Vilijams, na sopstveno viđenje samopouzdanja. Intrigantno i prodorno.“ – Pablišers vikli

Negujte prave veze. Slušajte sebe. Odlučite. Preduzmite. Divite se. Ostanite verni svojoj želji.

„Filozofija samopouzdanja“ dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” u Kragujevcu

Foto: Pixabay

U petak, 8. decembra u 18 sati u Kontakt galeriji kragujevačkog SKC-a održaće se promocija knjige „Zvuk slobode – Novi talas u Ex YU” autorke Snežane Varde.

„Neretko sam upitan da ispričam nešto o Novom talasu. Retko sam imao priliku da sagovornik bude toliko verziran, motivisan i nadasve pripremljen. Kako su se pitanja ređala, tako su se i digresije ušunjavale i vrlo brzo je bilo očigledno da naš prvi razgovor neće biti i poslednji. Meseci su se nizali, a oduševljeni izveštaji sa novih susreta sa akterima su se slivali u ono što će postati ova knjiga. Meni deluje kao da će priča ostati večno nedorečena i upravo zato prija svako novo slovo.Pogotovo ovakvo, studiozno, nepristrasno, otkrivajući nam detalje nepoznate. Brzogutajuće štivo vredno posedovanja!”, kaže o knjizi Ivan Fece Firči (muzičar, Novi Sad).

„Knjiga predstavlja značajan dokument koji stoji kao svedok kulturnog razvoja jedne zemlje koja više ne postoji, a čije generacije i danas stasavaju slušajući tada nastalu muziku, koja i dalje oblikuje ukus i estetiku novih muzičkih stremljenja u Srbiji i regionu”, smatra prof. mas. Aleksandar Sedlar (Fakultet umetnosti, Niš).

„Četiri decenije od pojave Novog talasa, više je nego značajan povod da se kroz ovaj popkulturni fenomen prisetimo najznačajnijih autora i bendova, zaslužnih za formiranje muzičkog pravca koji je u okviru pokreta kultnog statusa, obeležio istoriju muzike i kulture toga doba na ovim prostorima”, naveo je o knjizi Snežane Varde prof. mr Dragan Tomić (Fakultet umetnosti, Niš).

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu