Connect with us

Kultura

Filharmonija svira muziku za kompjuterske igre

Foto: Marko Đoković

Beogradska filharmonija izvodi neobičan repertoar inspirisan Kinom, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, u petak 7. aprila u 20 sati na Kolarcu.

U srpskoj premijeri kompozicije “Tri muze u video igri” Tan Duna, nastupa svetski superstar na trombonu Jurhen von Rajen, a pevači Eva Fogel i Tomas Mor nastupaju sa orkestrom u Malerovoj “Pesmi zemlje”.

Koncertni program pod nazivom “Peking” otvara najnovije delo kinesko-američkog kompozitora Tana Duna “Tri muze u video igri”. Kompozicija predstavlja omaž muzici za kompjuterske igre uz istovremeno duboko uvažavanje kineske muzičke tradicije, premijerno ju je izveo Jurhen von Rajen 2021. godine, solista filharmonijskog koncerta kome je delo i posvećeno.

Glavni trombonista Kralјevskog orkestra Koncertgebau, veoma je traženi muzičar zbog načina na koji promoviše svoj instrument, njegovog inovativnog repertoara za trombon, kao i približavanja postojećeg opusa široj publici. Pravi ambasador svog instrumenta, von Rajen će pokazati svoju tehničku superiornost u kompoziciji neobičnog naslova koja je inspirisana zvucima kineskih instrumenata. Beogradska filharmonija priređuje srpsku premijeru “Tri muze u video igri” Tan Duna, čiji “Vodeni koncert” iz 2012. godine, filharmonijski ljubitelji pamte kao pravi hit, jer je za taj performans potrošeno više od 250 litara vode, a publika iz prvih redova je dobila kabanice.

U drugom delu koncerta zazvučaće „najveća od svih Malerovih simfonija“ – ciklus pesama za dva glasa i orkestar “Pesma zemlje”, nastao prema stihovima iz zbirke kineskih pesama “Kineska flauta”. Mecosopran Eva Fogel i tenor Tomas Mor, imena koja se čestio sreću na operskim scenama kao što su Državna opera u Berlinu, Grand teatar u Ženevi, Koncerthebau u Amsterdamu, Berlinska filharmonija, bečki Muzikferajn, Teatro Masimo u Palermu,  Kralјevska opera u londonskom Kovent Gardenu, opera Malme i Lajpciška opera, nastupaju zajedno sa orkestrom, pod palicom Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Gitarista Tomi Emanuel 9. novembra u Novom Sadu

Foto: Promo

Australijski gitarista Tomi Emanuel (Tommy Emmanuel) održaće koncert 9. novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, saopštili su organizatori iz Gitar (Guitar) art festivala (GAF).

Koncert „legende svetske gitare“ biće prilika da čujemo Emanuelove numere koje su „bogate zrelim melodijama i radošću uhvaćenom u trenutku“, naveo je GAF.

„Radost je uvek prisutna jer ja za njom tragam u muzici. Videti iznenađenje u očima ljudi je vredno življenja i rada. Ne mogu a da ne sviram ljudima sa svim srcem koje je preplavljeno radošću zato što se nalazim u trenutku za koji sam celoga života radio“, naveo je Emanuel.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu