Connect with us

Kultura

Filharmonija i Felc muzikom vode u Varšavu

Foto Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija izvode program u znaku Varšave, u petak 27. januara u 20 sati i pripremaju specijalnu atmosferu na Kolarcu.

Sa filharmonijskim orkestrom prvi put nastupaju pijanistkinja Kler Huangči i sopran Marija Jelić, a na programu su dela Šopena i nesvakidašnja simfonija Goreckog čije će izvođenje započeti iz potpunog mraka.

Prva muzička asocijacija na Poljsku i Varšavu svakako je Frederik Šopen, koji je ujedno i najveći heroj ljubitelja pijanizma. Njegov drugi klavirski koncert izvodi mlada američka pijanistkinja, fantastična Kler Huangči, koja ne prestaje da osvaja publiku širom sveta i to u dvoranama kao što su Karnegi Hol, tokijski Santori Hol, Pariska filharmonija ili ciriški Tonhale.

Filharmonija će prirediti poseban ugođaj u drugom delu koncerta izvođenjem neobične Simfonije broj 3, Goreckog  uz posebnu svetlosnu atmosferu na Kolarcu.  Ovo opsežno delo, Gabrijel Felc posle dvadeset godina ponovo predstavlja beogradskoj publici, a kao solistkinja debituje mlada operska zvezda, sopran Marija Jelić.

Henrik Gorecki je jedan od predstavnika Polјske kompozitorske škole, a kompozicija iz 1976. godine za solo sopran i orkestar pod nazivom „Simfonija tužnih pesama“, donela mu je svetsku slavu.

Ovo delo prati nekoliko kurioziteta, snimak u interpretaciji Londonske simfonijete iz 1992. godine, prodat je u preko milion primeraka što je bilo potpuno neočekivano za album savremene klasične muzike, koji je takođe zauzeo prva mesta na top-listama. Taj komercijalni uspeh do danas je ostao zabeležen kao fenomen, pre i nakon toga karakterističan isklјučivo za popularnu muziku.

Takođe,  ovo delo je privuklo pažnju jednog od najlepših ženskih glasova iz potpuno drugog muzičkog žanra. Bet Gibons, vodeći vokal grupe „Portishead“, otpevala je na poljskom i snimila ovu kompoziciju sa Simfonijskim orkestrom Poljskog radija kojim je dirigovao legendarni Kšištof Pendercki, 2014. godine.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Izložbe

Izložba „Kroz ključaonicu” u KC Grad

Foto: Promo

U ponedeljak, 12. juna u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad biće otvorena samostalna izložba umetnika Aleksandra Srbljanina pod nazivom “Kroz ključaonicu”.

Kupatilo je mesto samoće i sigurnosti. Mesto gde ljudi često razmišljaju o sopstvenom postojanju. Tu sagledavamo svoje emocije, bilo da se radi o oslobađanju od stresa pod toplim tušem ili introspekciji koja dolazi gledanjem sebe u ogledalu.

U seriji slika pod nazivom “Kroz ključaonicu”, stilizovane ljudske figure prikazane su sivom i crnom bojom, kao podsetnik na našu smrtnost i nestalnost naših fizičkih tela.

Izložba će biti otvorena do 25. juna svakog dana od 16 do 21 sat.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu