Connect with us

Kultura

„Festival sola“ 29. i 30. maja u Beogradu

Foto: Pixabay

Međunarodna umetnička smotra „Festival sola – koreografija i performans“, biće održana za vikend, 29. i 30. maja, u Muzeju savremene umetnosti, Kulturnom centru i Narodnom pozorištu grada Beograda.

Ova manifestacija nudi prezentacije umetničkih formi karakterističnim 21. veku, koje se oslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su se razvile u nove forme koje su u pravoj korespondenciji sa savremenom publikom i aktuelnim trenutkom.

„Festival sola“ se realizuje u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Austrijskog kulturnog Foruma, bečke organizacije “Body Arćitecture“ i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Ovaj festival slavi mogućnost solo izvođenja kao formu lične i umetničke ekspresije i pobune, dajući mogućnost svojoj publici da vidi ono što je najmodernije i najzanimljivije u ovim umetničkim oblastima.

Program festivala u Muzeju savremene umetnosti svečano će otvoriti solo “Pejzaž pre katastrofe“, ćiji je autor poljski koreograf i umetnik Higin Delimat, a onda će biti izveden solo performans “Tombés“ plesačice Tamare Gvozdenović.

Drugog dana festivala, u galeriji „Podroom“ Kulturnog centra Beograda, biće izveden performans „Ja – lutka“, doktorski umetnički rad glumice Marine Bukvički, dok će se u Narodnom pozorištu na Sceni „Raša Plaović“, kao finale, odigrati predstava „Rejv (On)!“ u koreografiji Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića.

PROGRAM FESTIVALA SOLA 2021.

29. maj 2021.

Muzej savremene umetnosti u 19.00 časova
Svečano otvaranje festivala

Solo Landscape before catastrophe Hygin Delimat (Austrija)
Solo Tombés, Tamara Gvozdenović (Francuska)

30. maj 2021.

Kulturni Centar Beograda, galerija Podroom
18.00 Performans Ja – lutka/ I – a doll, Marina Bukvički;
Narodno Pozorište u Beogradu, Scena Raša Plaović
20.00 Predstava Rave (On)!, koreografi Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Muzički performans „Zarđali orkestar“ u Fabrici

Foto: Promo

„Zarđali orkestar“, projekat novosadskog vajara i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Nikole Macure, biće predstavljen u SKCNS Fabrici, u petak 15. decembra u 19 časova.

U pitanju je muzički performans koji traje 40 minuta i tokom koga će publika moći da čuje kako zvuči muziciranje na četiri zvučna objekta, koja su nastala redizajniranjem vojnih rekvizita kao što su puške, šlemovi, ručni raketni bacači… u objekte koji proizvode zvuk.

Na ovim objektima sviraće muzičarke i muzičari: Milica Svirac, Gabi Benak, Nikola Macura i Lav Kovač, kao i gosti iznenađenja. Oni će u toku performansa odsvirati kompozicije Ninete Avramović, Ljubomira Nikolića, organizovanu improvizaciju i jednu obradu.

Nikolа Macura već dugo se bavi instalacijom i angažovanom umetnošću, a ovi predmeti nastali su kao deo projekta „Iz buke u zvuk“. U pitanju je plod dugog istraživanja, koje se bavi destrukcijom i agresijom kojima smo okruženi. Kroz taj projekat on redizajnira vojne objekte u zvučne objekte i time redizajnira i njihovu simboliku.

Kao prateći program, u sredu 13. decembra u SKCNS Fabrici biće otvorena izložba ovih specifičnih instrumenata. Izložba će biti otvorena u 20 časova, a dan nakon toga, u četvrtak, 14. decembra od 18 časova organizovan je i razgovor o ovom projektu i umetničkom poduhvatu u kom će pored autora „Zarđalog orkestra“ Nikole Macure, učestvovati i Bojana Dinić  i  Miloš  Miladinov.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu