Connect with us

Ekonomija

Evropska unija promenila stav – računi u rubljama ne krše sankcije Rusiji

Foto: Unsplash

Bez obzira što je veliki broj evropskih kompanija otvorio račune u rubljama, kako bi ispunio zahtev Moskve za isporuke ruskog gasa, Evropska komisija formalno pravno tumači da to ne predstavlja kršenje sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini, jer se gas plaća u evrima, koji se interno u okviru banke pretvaraju u rusku valutu.

Stručna javnost u Srbiji ističe da se stvari, kada je reč o trgovini ruskim gasom, odvijaju onako kako je zatražila Rusija, ali da Brisel ima izgovor da je ipak “po njegovom” to jest da se embargo ne krši. Do krize vezano za plaćanje gasa ruskom državnom gigantu Gaspromu došlo je nakon toga što je Evropska unija uvela sankcije Moskvi zbog vojne intervencije u Ukrajini. Ruske vlasti su na to odgovorile time što su zemlje koje su joj uvele sankcije definisale kao “neprijateljske” i odlučile da njihove kompanije, koje kupuju ruski gas to moraju da čine u rubljama.

Krajem marta članice G7 Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i Sjedinjene Države jednoglasno su odbile ovaj zahtev. Takođe, administracija Evropske unije u Briselu je zauzela stav, da bi plaćanje ruskog gasa u rubljama predstavljalo kršenje sankcija, te da je tako nešto s obzirom na situaciju nedopustivo. Poljskoj i Bugarskoj, koje su odbile ruski nalog da aprilske isporuke gasa plate u rubljama, Gasprom je prekinuo dotok gasa. Obaveza da plate avans za nove količine ruskog gasa u maju dospeva na adresu mnogih gasnih kompanija iz Evropske unije. Da se ne bi našle u situaciji, kao poljski i bugarski uvoznici gasa, te kompanije su ovih dana od Evropske komisije zatražile tumačenje, da li mogu da nastave da kupuju gas otvaranjem računa u rubljama Gasprom banci, kako su to precizirale ruske vlasti.

Iz Evropske komisije je odgovoreno da sankcije ne sprečavaju kompanije da otvore račune u za to utvrđenoj banci, da mogu da plaćaju ruski gas sve dok to čine u valuti predviđenoj postojećim ugovorima i da izveste da je transakcija završena kada na račun deponuju sredstva u valuti plaćanja. Inače, većina ugovora kompanija iz EU o kupovini ruskog gasa predviđa kao valutu kojom se to čini evro ili dolar.

Brisel tumači da ruski gas plaćen u evrima ili dolarima Gasprom banci ne predstavlja kršenje sankcija uvedenih Rusiji. Evropska komisija naime stoji na stanovištu da deponovanjem sredstava u valuti predviđenoj ugovorima kompanije izbegavaju da budu umešane u poslove sa ruskom centralnom bankom, koja je pod sankcijama.

S druge strane, kompanija iz EU koja po ugovoru gas ruskoj strani plaća u evrima ili dolarima u Gasprom banci istovremeno u njoj otvara i račun u rubljama. Banka uplatu te kompanije konvertuje u rublje i prebacuje na njen drugi račun. Gasprom banka tako izvršeno plaćanje tretira kao poštovanje predviđenog u ukazu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da se “transakcija smatra završenom tek nakon što strana valuta bude konvertovana u rublje”.

U praksi, smatra stručna javnost, iako je transakcija faktički obavljena u rubljama, ovakvo rešenje odgovara ne samo Moskvi, već i Briselu, jer Evropska komisija može da se poziva na formalno pravne razloge kojima potkrepljuje tezu na kojoj insistira, a to je da ne popušta pod ultimatumima Rusije.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović naglašava za Danas da je u suštini nađeno rešenje koje zadovoljava obe strane i koje omogućava da se trgovina gasom između Rusije i velikih EU potrošača gasa i dalje nesmetano odvija.

„Moskva je u suštini osmislila koncept za koji je smatrala da će potrošačima u Evropskoj uniji omogućiti normalno snabdevanje, iako će Brisel insistirati na tome da se formalno plaćanje gasa ne obavlja u rubljama. Ovakvim modelom svi dobijaju. I jedni i drugi mogu da kažu da se transakcije odvijaju baš onako kako su oni osmislili. Rusi da se plaća u rubljama, a EU da je to u evrima ili dolarima, te da kršenja sankcija nema. Što se Srbije tiče, dobro je da je tako, jer je to garant da nam je zagarantovan nesmetan tranzit gasa bar iz pravca Mađarske“, objašnjava naš sagovornik.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu