Connect with us

Ekonomija

Evropska unija isplatila 4,11 milijardi evra za tranziciju zelene energije

Photo: Unsplash

Fond za modernizaciju Evropske unije isplatio je prošle godine 4,11 milijardi evra za 61 projekat u osam zemalja za modernizaciju energetskih sistema, smanjenje emisija stakleničkih gasova i poboljšanje energetske efikasnosti. 

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije ove investicije podržavaju klimatske i energetske ciljeve EU do 2030. i ubrzavaju zelenu tranziciju. Fond je isplatio 119,8 miliona evra Hrvatskoj, 1,34 milijarde evra Češkoj, 62,4 miliona evra Estoniji, 74,3 miliona evra Mađarskoj, 85 evra miliona Litvaniji i 643,2 miliona evra Poljskoj.

Rumunija je dobila 1,39 milijardi evra, a Slovačka 399,5 miliona evra, prenosi portal Mercom. U junu je isplaćeno 2,4 milijarde eura za 45 investicionih predloga, a 1,71 milijarda evra krajem 2022.godine za 16 dodatnih investicionih predloga.

Fond za modernizaciju, sa prihodima od sistema EU za trgovinu emisijama, ima za cilj da podrži prelazak na klimatsku neutralnost u deset zemalja EU sa nižim prihodima: Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Ukupno 61 investicioni predlog odabran prošle godine fokusira se na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju energetskih mreža, poboljšanje energetske efikasnosti u energetici, industriji, zgradarstvu i transportu i zamenu proizvodnje uglja gorivom sa niskim intenzitetom ugljenika.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu