Connect with us

Ekonomija

Evropska komisija: „Usporavanje ekonomskog rasta Srbije zbog visoke inflacije“

Photo: Pexels

Ekonomski rast Srbije usporiće u 2023. na 1,9 %, uglavnom zbog smanjenja rasta privatne potrošnje, s obzirom da i dalje visoka prosečna inflacija umanjuje raspoložive prihode, prognozira Evropska komisija (EK) u objavljenim ekonomskim prognozama.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da se očekuje da doprinos izvoza ekonomskom rastu poraste, uprkos slabljenju dinamike trgovine sa glavnim trgovinskim partnerima u EU. Na rast tog doprinosa delovaće smanjenje uvoza i povećani izvoz podržan nedavnim stranim direktnim investicijama.

Prognozira se da će iza rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2024. uglavnom biti privatna potrošnja i rast investicija. Ipak, ekonomska ekspanzija u toj godini ostaće za više od procentnog poena manja od stope pre pandemije od oko 4 %.

Podseća se da je nakon snažnog oporavka u 2021, rast ekonomije Srbije osetno smanjen u 2022., na 2,3 %.

S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, EK upozorava na veliku neizvesnost i rizike za slabljenje ekonomije Srbije.

Takođe se ukazuje da bi viša ili dugotrajnija inflacija od predviđene mogla da oslabi kupovnu moć i tako nepovoljno deluje na potrošnju i realni rast i više nego što se trenutno predviđa.

I veće od očekivanog usporavanje ekonomija glavnih trgovinskih partnera Srbije, posebno EU, nepovoljno bi delovalo na srpski neto izvoz.

S druge strane, povećano izmeštanje proizvodnje u obližnje zemlje (nearshoring) pozitivno bi uticalo na direktne strane investicije i izvoz Srbije.

Istovremeno EK prognozira da će inflacija, nakon očekivanog vrha u proleće 2023., početi da slabi od sredine godine podržana uticajem međunarodnog i domaćeg monetarnog zaoštravanja i povoljnog kretanja cena sirovina.

Komisija predviđa i da će stopa nezaposlenosti u Srbiji, nakon pada na 9,4 odsto u 2022, nastaviti da se smanjuje u 2023. i 2024, ali nešto umerenijim tempom.

U prognozama EK navodi se i da će deficit nastaviti da opada u 2023. i 2024. sa 3,1 % BDP u 2022, kao i dug opšte države prema BDP.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Banke prognoziraju inflaciju za godinu dana na 7 % a građani očekuju čak 15 %

Photo: Pexels

Nešto niža očekivanja, 6,4 odsto zabeležila je septembarska Blumbergova anketa, dok su prema kompozitnoj meri očekivanja velikih finansijskih institucija još niža i iznose 5,8 odsto.

Kao i obično, privreda je znatno opreznija od finansijskog sektora i njihova očekiavanja visine inflacije za godinu dana iznose 9 %, što je smanjenje od 0,2 % u odnosu na julsku anketu.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali pokazalo se u prethodnom periodu i najrealniji u inflacionim očekivanjima, su građani. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 %.

U srednjem roku, za dve godine unapred, finansijske institucije očekuju da će inflacija iznositi 4,5 odsto, a tri godine unapred 3,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za dve godine inflacija biti šest, a za tri godine pet odsto.

Građani očekuju da će inflacija za dve i tri godine iznositi 10 odsto.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu