Connect with us

Politika

Evropska komisija: „Rat u Ukrajini uticao na politiku proširenja, ali pristup EU ostao isti“

Photo: Unsplash

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i proširenje (DG NEAR) Maćej Popovski ocenio je u Beogradu da je rat u Ukrajini značajno uticao na politiku proširenja Evropske unije, ali da je pristup isti – institucionalne promene su važne, ali pre svega vidljivi rezultati.

„Ruska agresija iz korena je promenila bezbednosno okruženje i imala uticaj na politiku proširenja. Davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji bila je istorijska odluka, jer je to bilo nezamislivo u januaru, a desilo se“, rekao je on na panelu o proširenju EU u svetlu rata u Ukrajini.

Popovski je dodao da su zbog političkog konteksta neke stvari ubrzane, ali da nema prečice do pristupanja EU.

Najkomentarisaniji element paketa proširenja za 2022. godinu bila je preporuka da se kandidatski status da BiH. To se komentarisalo više od Ukrajine, jer su u vezi nje svi bili saglasni. Neke stvari u BiH su promenjene na bolje.

„Jedan od principa na kojima se zasniva metodologija proširenja je reverzibilnost, ništa se ne mora uzimati zdravo za gotovo. Stvarno se nadamo da će države pratiti naše preporuke, ali one zahtevaju mnogo rada. Da smo Izveštajima (Evropske komisije) sve učinili srećnima bio bih zabrinut“, rekao je Popovski.

Dodao je da su ranije bezbednosna pitanja bila pitanje statistike, a zbog rata to je postao „pravi politički izbor – da li ste sa nama na svetloj strani“ i pozdravio sve države u regionu koje su svoju bezbednosnu politiku uskladile sa EU.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike izjavio je da posmatrajući kapacitet Srbije za potencijalne promene i male promene koje su načinjene „Srbija može da se takmiči sa onima koji su označeni kao gubitnici“ ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku.

„Nije bilo progresa ni u jednoj oblasti koja je posmatrana, ili je načinjen vrlo mali, beznačajan progres“, rekao je i dodao da sloboda izražavanja stagnira od 2015. što je „ekstremno zabrinjavajuće“.

U vreme kriza, dodao je, pokazalo se kao loše da zemlja kandidat za članstvo u EU, kada je potrebno pokazati solidarnost, sedi na više stolica.

„Ima ohrabrujućih znakova da je Srbija više na strani Ukrajine, ali nažalost ova pozicija u kojoj smo, da ne želimo da uzbudimo Rusiju, ima ograničenja“, rekao je.

Na loše rezultate u Izveštaju o napretku, dodao je, uticala je i kriza demokratije u Srbije.

Panel „Proširenje EU na Zapadni Balkan u svetlu rata u Ukrajini: Raspakivanje Paketa proširenja za 2022“ organizuje Centar za evropske politike.

Među učesnicima su predstavnici organizacija iz Tirane, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Prištine i Beograda.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Boško Obradović: „Dveri će u parlamentu tražiti da se francusko-nemački predlog o Kosovu odbaci u celini“

Photo: Unsplash

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da sednica parlamenta o Kosovu, koja je po navodima u medijma bila najavljena za 2. februar, još nije zakazana, a da će poslanici tog pokreta ako bude održana tražiti da nemačko-francuski predlog o Kosovu bude odbačen u celini.

„U našoj zemlji sve je naopako, pa mediji javljaju za nešto što bi trebalo da bude posao predsednika Skupštine. A on sednicu nije zakazao. Radi se o neozbiljnosti i njihovom stilu da zakazuju ‘dan uoči’, što je jedno iživljavanje nad poslanicima, da vi ne znate kad Vam je sednica, da ne možete da se organizujete i pripremite“, rekao je Obradović za TV N1.

On je rekao da nezakazivanje sednice govori o „iživljavanju nad institucijama društva“, ali je i dodao da se nada da će ona biti održana, „jer ne vidi u kojoj to drugoj instituciji treba da se razgovara o Kosovu, ako ne u Skupštini“.

„Ali ovoj vlasti se ne može verovati. Jer, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je prvo rekao da nije hteo da primi predlog francusko-nemački, da je bio neprihvatljiv dokument, da bi sada rekao da će se raditi na sprovođenju takvog predloga. Kako možete posle toga da verujete jednoj takvoj vlasti“, upitao je Obradović.

On je kazao da je ranije poslao dopis Predsedištvu Srbije i tražio uvid u taj dokument o Kosovu, u kojem je istakao da je neophodno da svi poslanici dobiju taj papir, i da je dobro da dobiju i predlog zaključka, kako vlast vidi taj predlog.

„Iz izjava koje je Aleksandar Vučić dao, a da ne govorim o izjavama zapadnih diplomata, jasno je da se radi o dokumentu koji ima jedan smisao – da Srbija prihvati da se više ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, pre svega UN“, rekao je Obradović.

Obradović je rekao da će poslanici Dveri prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu da bi „sprečili vlast da prihvati taj predlog“, a na pitanje o tome kako da se pregovara o Kosovu, rekao je da „prostora za pregovore ima, ali ih treba vratiti u SB UN, gde imamo saveznike – Rusiju i Kinu“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu