Connect with us

Politika

Evropska komisija predlaže ukidanje viza i za Srbe sa Kosova

Photo: Unsplash

Evropska komisija predložila je da se ukinu vize za građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Evropska komisija predložila je Evropskom parlamentu da se Uredba EU 2018/1806, tako da nosioci srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, budu oslobođeni od uslova posedovanja vize prilikom prelaska spoljnih granica članica Unije, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

S obzirom na to da vizna liberalizacija za građane Kosova stupa na snagu 1. januara 2024, Evropska komisija smatra da razlozi za isključenje vlasnika srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije više ne postoje, odnosno da svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u zemlje Šengena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu, govoreći o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, da veruje da će do Nove godine biti rešen problem Srba sa Kosova koji ne žele da uzmu prištinski pasoš.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Edvard Ferguson: „Sebična ruska kampanja uticala na rast cena“

Photo: Unsplash

On je na otvaranju Beogradskog ekonomskog foruma rekao da postoje velika neizvesnost i ozbiljna ograničenja po pitanju globalne ekonomije.

Ferguson je naveo da je industrijski rast u Srbiji pao za 4 % zbog smanjenja potražnje partnera.

Istakao je da rat utiče na najranjivije i naveo da je globalno zabeležen pad od 10 do 12 odsto u proizvodnji pšenice i ječma, da je smanjen i izvoz iz Ukrajine, a da je zemljama Afrike najviše treba ukrajinsko žito.

Ferguson je rekao da će morati da se smanji sposobnost Rusije na napravi ponovo sličan vojni pritisak i da Evropa nikada više neće biti u situacija da mora da se oslanja na ruski gas i naftu, uz nove vidove zelene energije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu