Evropski parlament je krajem prošle nedelje usvojio Rezoluciju o izborima u Srbiji u kojoj, između ostalog poziva Komisiju da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju koja će proceniti situaciju u vezi sa nedavnim izborima i dešavanjima nakon izbora u nastojanju da se olakšaju preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga u pokušaju da se vrati poverenje i poverenje javnosti u institucijama, kao i da proceni i odgovori na pitanja sistemske vladavine prava u Srbiji, poput “Priebe izveštaja” iz 2015. u Severnoj Makedoniji.

Hoće li ili ne Evropska komisija kojoj ističe mandat, ili naredna prihvatiti zahteve iz ove prilično oštre rezolucije EP, s obzirom na to da ovi dokumenti EP nisu obavezujući, još niko sa sigurnošću ne može da kaže, ali se otvorilo i pitanje kada bi taj odgovor mogli da očekujemo.

Popović dodaje da je i portparolka EK na jednom od medijskih brifinga prosle nedelje navela da će EK sačekati konačni izveštaj misije OEBS o izborima.

-Nakon toga, očekujem da će EK dati svoj odgovor ne samo na rezoluciju, već i na pism akoja su joj na istu temu upućivali poslanici EP i pre usvajanja rezolucije. Prema proceduri, EK mora da odgovori na pisma koja joj upute poslanici Parlamenta, a u tim pismima se traži isti zahtev međunarodna istraga izbornih nepravilnosti u Srbiji-objašnjava Popović.

Prema njenim rečima, iako znamo da se u tom finalnom izvestaju neće nista drastično promeniti, briselska administracija i za države EU članice je još rani i one će čekati i konačni nalaz i onda jasnije zauzeti neki stav.

Ona podseća da je u slučaju Severne Makedonije, cela priča je bila vođena u okviru direktorata EK za proširenje i da se time bavio komesar za proširenje, te smatra da će tako biti i u slučaju Srbije.

-U slučaju Severne Makedonije, na koji se pozivaju evroparlamentarci, grupa Evropske komisije na čelu da Rajnhardom Pribeom boravila je na terenu i napisala izveštaj za dva meseca. Ne treba zaboraviti da je u Evropskoj komisiji Srbiju zadužen komesar iz Mađarske, Oliver Varhelji i da bi potencijalno on možda mogao da prolongira taj odgovor EK. Ali na nekim drugim primerima iz prošlosti, kao sto je to slučaj sa izmenom pregovaračke pozicije za poglavlje 35, pokušaji opstrukcija Varheljiju nisu pošli za rukom-zaključuje Popović.

Opoziciona lista Srbija protiv nasilja uspela je da u Evropskom parlamentu skrene pažnju na, kako tvrde izbornu krađu 17. decembra, što je rezultiralo revolucijom kojom se EP osim međunarodne istrage poziva Komisiju da detaljno prati izveštaje Evropskog revizorskog suda i da odmah započne reviziju sredstava koja su Vladi Srbije obezbeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata.

Parlamentarci podvlače i da, ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju na to da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, EK obustavi finansiranje EU na osnovu teških kršenja pravila zakon u vezi sa izborima u Srbiji.

I. S.