Connect with us

Politika region

European Western Balkans: „Marinika Tepić će voditi odbor za saradnju sa Evropskim parlamentom“

Foto: Unsplash

Narodna poslanica iz Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić biće predsednica srpske delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU-Srbija, koju čine poslanici Narodne Skupštine i Evropskog parlamenta, preneo je portal European Western Balkans (EWB).

Kako piše portal EWB, na osnovu nezvaničnih saznanja, predsedavajući Odbora za spoljne poslove mogao bi da bude Borko Stefanović (SSP), a predsedavajuća Odbora za evropske integracije Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), koja je i do sada obavljala ovu funkciju. Izbor predsedavajućih ovih odbora tek predstoji.

Dosadašnji predsednik srpske delegacije u POSP-u bio je Vladimir Orlić, koji je izabran za novog predsednika Narodne Skupštine. On je do ove godine bio ko-predsedavajući tog tela zajedno sa bivšom evropskom poslanicom Tanjom Fajon.

Nakon što su i Orlić i Fajon napustili ove funkcije, ko-predsedavajuće POSP-a za naredni period biće Marinika Tepić i evropska poslanica Aleksandra Moreti, koja je takođe nedavno izabrana na tu funkciju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija osnovan je na osnovu Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje koji je stupio na snagu 2013. godine. Po pravilu se sastaje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom u Briselu ili Strazburu. POSP ima savetodavnu ulogu i obično usvaja preporuke na kraju sastanaka.

Poslednji sastanak POSP-a održan je u oktobru 2021. godine.

Na osnovu odluke o sastavu POSP-a, koja je usvojena sinoć, a u koju je European Western Balkans imao uvid, potpredsednica ovog tela biće Sandra Božić iz Srpske napredne stranke. Članovi će, između ostalih, biti poslanici SNS-a Milenko Jovanov, Veroljub Arsić i Igor Bečić, poslanici iz stranaka nacionalnih manjina Elvira Kovač, Usame Zukorlić i Šaip Kamberi, dok će od poslanika opozicije članovi biti, između ostalih, Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Kesnija Marković (Demokratska stranka) i Đorđe Miketić (Zajedno).

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Nadzorni odbor za izbornu kampanju smatra da Aleksandar Vučić ne vodi funkcionersku kampanju

Photo: Unsplash

Opozicioni član pomenutog odbora Slobodan Prvanović saopštio je da je na sednici ponovo glasano o osnovanosti njegovog predloga da se osudi zloupotreba položaja Predsednika Republike, u vezi sa funkcionerskom kampanjom.

Podsetio je da je njegov predlog obuhvatao i da se uputi zahtev Tužilaštvu da pokrene postupak i da se pozove Agencija za sprečavanje korupcije da o tome zauzme stav.

„Uprkos tome što je Vučić sam izjavio da, iako je predsednik svih građana, učestvuje u predizbornoj kampanji i podržava jednu političku opciju, kolege su smatrale da je moj predlog neosnovan“, naveo je Prvanović.

Dodao je da pet članova Nadornog odbora smatralo da je njegov predlog neosnovan, tri da je osnovan, dok su dva člana bila uzdržana.

Nadzorni odbor za izbornu kampanju ima 10 članova, koje je imenovala Skupština Srbije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu