Connect with us

Aktuelno

EU uvodi carinu i za pakete manje vrednosti

Pixabay

Evropska komisija je predložila reformu carinske unije EU-a koja, između ostalog, predviđa uvođenje carina i za proizvode čija je vrednost niža od 150 EUR.

Predloženom reformom ukida se trenutni prag na osnovu kog je roba čija je vrednost manja od 150 EUR oslobođena od carina. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutno smanjuje vrednost kako bi se izbeglo plaćanje carine, te se ovim izmenama tome želi stati na put.

Prema novom predlogu, platforme koje se bave prodajom robe postaće ključni akteri u osiguravanju da roba koja se prodaje na internetu u EU ispunjava sve carinske obaveze.

Ovo je, kako se navodi, značajan pomak od sadašnjeg carinskog sistema kojim se odgovornost stavlja na pojedinačne potrošače i prevoznike. Platforme, kao zvanični uvoznici, biće u obavezi da osiguraju plaćanje carina i PDV-a pri kupovini, tako da potrošači više neće biti izloženi skrivenim naknadama i neočekivanim troškovima pri preuzimanju paketa.

Najavljeno je i da će biti uprošćeno izračunavanje carinskih taksi za robu manje vrednosti koja stiže van EU, što će i platformama i carinskim organima pomoći da bolje obrade milijarde komada robe kupljene u e-trgovini koja svake godine ulazi u EU. Poverenik za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da ove izmene ne bi trebalo da utiču na rast potrošačkih cena. Kako je naglasio, to nije cilj jer će carine na male pakete biti niske, ali kako je njihov obim veliki očekuju se i veći prihodi za budžet.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu