Connect with us

Ekonomija

EPS nema 6 miliona evra da plati dug proizvođačima zelene struje

Foto: Unsplash

Zbog nagomilanih finansijskih problema Elektroprivreda Srbije u protekla četiri meseca nije bila u mogućnosti da plati struju, koju je kupila od domaćih proizvođača iz obnovljivih izvora energije i po toj osnovi duguje između šest do osam miliona evra, saznaje Danas.

Izvori našeg lista kažu da je to samo deo obaveza koje EPS nije isplatio, jer duguje i drugim brojnim dobavljačima.

O tome da, u ovom trenutku, nema dovoljno novca za izmirenje svojih obaveza poslovodstvo EPS-a je obavestilo i svoje poslovne partnere, na taj način pravdajući kašnjenje. Redakcija Danasa imala je uvid u dopis koji je izvršni direktor Elektroprivrede Srbije za snabdevanje električnom energijom Radovan Stanić 20. maja uputio firmi koja se bavi proizvodnjom struje iz OIE u kome se navodi da se EPS „nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji i u ovom trenutku otežano i sa izvesnim kašnjenjem izmiruje svoje dospele obaveze pa i po izdatim računima za proizvedenu električnu energiju po ugovorima o otkupu električne energije“.

Iz napisanog jasno se može videti da EPS ne duguje samo proizvođačima OIE već i nekim drugim poslovnim partnerima. U nastavku dopisa nadležni u EPS ističu da su svesni svojih obaveza i da će iste biti izmirene “u vrlo kratkom roku” pozivajući firmu kojoj duguju za isporučenu struju na strpljenje.

Izvor Danasa blizak Elektroprivredi Srbije ističe da je razlog zbog koga to javno preduzeće nema dovoljno novca da izmiri dugovanja slaba likvidnost do koje je došlo usled velikih troškova za nabavku struje tokom proteklog zimskog perioda zbog nedovoljne proizvodnje i brojnih havarija usled lošeg rukovođenja preduzećem dok se na njegovom čelu kao vršilac dužnosti direktora nalazio partijski kadar Srpske napredne stranke Milorad Grčić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu