Connect with us

Investiranje

EPS menja Švajcarce u poslu sa NIS-om: Gradiće veliki vetropark u Plandištu

Photo: Unsplash

Na sastanku, održanom krajem aprila u Beogradu, na kome su učestvovali Aleksandar Djukov, generalni direktor Gaspromnjefta i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, postignut je načelan dogovor da država Srbija, najverovatnije preko Elektroprivrede Srbije, uđe u projekat izgradnje vetroparka “Plandište”, i tako postane partner Naftne industrije Srbije, kompanije u vlasništvu ruskog energetskog giganta u tom poduhvatu, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima o zbivanjima u energetskom sektoru Srbije.

Na sastanku je konstatovano da aktuelni partner NIS-a u tom projektu švajcarska kompanija MET Renewables AG namerava da se povuče iz vlasništva u kompaniji NIS MET Energowind osnovanoj zarad izgradnje vetroparka “Plandište”. Njenu poziciju partnera NIS-a u izgradnji ovog vetroparka trebalo bi da zauzme neka od kompanija pod kontrolom Vlade Srbije, a najizglednije je da to bude EPS.

U decembru 2012. godine NIS je potpisao Sporazum o izgradnji vetroparka „Plandište“ s vlasnicima akcionarskog društva Energowind, osnovanog 2005. godine. U aprilu sledeće godine Naftna industrija Srbije saopštila je da je postala vlasnik 50 % udela u izgradnji tog vetroparka, a preostalih 50 % akcija, u tom trenutku, bilo je u vlasništvu grupe investitora, među njima i nekadašnjeg ministra energetike Srbije Gorana Novakovića.

U septembru 2013. u opštini Plandište upriličena je svečanost povodom početka izgradnje vetroparka na kojoj su prisustvovali tadašnji generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, kao i Aleksandar Vučić, u to vreme prvi potpredsednik Vlade Srbije. Tom prilikom je rečeno da će radovi trajati 12 meseci ali se to nije desilo, jer se od svečanog proglašenja početka izgradnje, pa sve do danas nije odmaklo dalje od toga.

Nakon što je švajcarska kompanija MET u martu 2019. godine otkupila udeo od 50 % u tom projektu, od grupe investitora, započela je zajednički rad sa Naftnom industrijom Srbije na izgradnji. Tako je stvorena firma NIS MET Energowind, čiju vlasničku strukturu u jednakom udelu, čine NIS Petrol i MET Renewables AG.

U okviru projekta predviđena je izgradnja 34 vetrogeneratora kapaciteta 102 megavata, na teritoriji opštine Plandište. Ukupna vrednost projekta je 160 miliona evra od kojih NIS treba da izdvoji, kako je to bilo planirano, 23,5 miliona evra, a ostatak će biti obezbeđen iz bankarskih kredita.

U međuvremenu, kompanija MET Renewables AG, u vlasništvu švajcarske MET grupe koja posluje na tržištu gasa, nafte i električne energije odlučila je da se povuče iz posla a mogući razlog je ruska vojna intervencija u Ukrajini. Time se ukazala potreba za novim partnerom, a, prema onom što saznaje Danas, Vlada Srbije je spremna da takvu ulogu preuzme EPS.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Dubravka Đedović sa „Udruženjem OIE Srbija“: „U junu raspisivanje aukcija za nove zelene megavate“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima „Udruženja OIE Srbija“ o nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, predstojećim aukcijama, potencijalima i izazovima u povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju OIE stvoreni su uslovi za priključenje novih solarnih i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta. Tokom rada na izmeni propisa usvojili smo neke od predloga „Udruženja OIE Srbija“ i zahvalni smo im na podršci i konstruktivnom pristupu. Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Republike Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje. Takođe, u procesu smo usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte, rekla je ministarka.

Predstavnici Udruženja za OIE istakli su da okupljaju najveće proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i da su tokom prethodnih godina dali najveći doprinos u povećanju udela električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Obavestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u vetrokapacitetima.

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki broj zahteva za priključenje na prenosnu mrežu, koji opterećuju funkcionisanje „Elektromreže Srbije“ i da je važno povećanje kapaciteta prenosnog sistema kako bi se ostvario veći udeo OIE u energetskom sistemu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu