Connect with us

Politika

Elektrosever pred oduzimanjem licence – obaveze nije postigla

Foto: Unsplash

Rok za sprovođenje obaveza dogoverenih „Mapom puta“, koji su u Briselu 21. juna postigli predstavnici Beograda i Prištine istekao je početkom okrobra.

A nakon dogovora formirana firma „Elektrosever“ obaveze nije postigla, što bi za posledicu moglo imati gubljenje licence ove firme, o čemu su prethodnih dana govorili i evropski zvaničnici, kao i zamenik kosovskog premijera.

Prvo je Besnik Bisljimi, drugi čovek kosovske vlade, rekao da je Priština uputila pismo Evropskoj uniji zbog neuspeha u pogledu dogovora oko Elektrosevera, jer ova firma, otvorena po kosovskim zakonima, nije ispoštovala rok od 100 dana.

Dodao je da „sada teče dodatno vreme“, te da postoji mogućnost da ova firma izgubi licencu, koju je dobila postizanjem „Mape puta“.

Da taj rizik postoji rekao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je bio u nenajavljenoj poseti Prištini, gde se sastao sa kosvoskim premijerom Aljbinom Kurtijem, dodavši da će se o tome govoriti i u ponedeljak u Beogradu.

Pomenuta „Mapa puta“ predviđa da se dogovorene tačke implementiraju 100 dana od dobijanje licence. U suprotnom ksoovski Regularoni ured za energetiku može da licencu povuče ili supsenduje, ali bi prethodno, piše Radio slobodna Evropa, srpski i kosovski zvaničnici o tome trebalo da razgovaraju.

Dogovor iz Brisela trebalo je da reši problem, koji na severnom delu Kosova i Metohije postoji još od 1999. godine, s obzirom da se od tada u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok struja ne plaća.

Elektrosever bi po postignutom dogovoru trebalo da potpiše sporazum sa KEDS – om i sa KOSTT – om

Kompanija „Elektrosever“ bi po postignutom dogovoru trebalo da potpiše tehnički sporazum sa Kompanijom za distribucijom električne energije na Kosovu (KEDS) i Kosovskim operatorom za prenos i tržište električne energije (KOSTT), kako bi na dalje mogla da posluje na teriotriji Kosova. Petnaest dana nakon potpisivanja ovih sporazuma planirano je dobijanje nekoliko identifikacionih kodova za obavljanje delatnosti, te bi nakon 30 dana KEDS i KOSTT mogli da pristupe trafostanici Valač na severu.

Takođe, predviđeno je da u roku od 45 dana od izdavanja licence KEDS i KOSTT u konsultaciji sa Elektroseverom, dostavi Regulatornom uredu investicioni plan, troškove održavanja, kao i gubitke na mreži, a sve na osnovu analize postojeće infrastrukture. Ovaj bi plan trebalo da bude odobren u roku od 21 dan.

Danas je pokušao da odgovore dobije o Regulatornog tela i KEDS-a, ali do objavljivanja ovog teksta oni nisu stigli.

Samo licenciranje ove firme od strane kosovskih institucija je za Kosovo bila nužnost zbog sporazuma potpisanog sa Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema za električnu energiju, čije obnavljanje je planirano za septembar.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu