Connect with us

Ekonomija

Elektroprivreda Srbije: „Zaštitili smo privredu od poskupljenja struje“

Foto: Unsplash

Elektroprivreda Srbije (EPS) je saopštila da je zamrzavanjem cene za kupce na komercijalnom tržištu u jeku najveće energetske krize zaštitila opstanak privrede i učinila ono što nije uradila nijedna energetska kompanija u regionu.

„Dok cene električne energije na berzama u regionu ‘divljaju’ i premašuju i 200, pa čak i 300 evra po megavat-satu, država i EPS su srpskim privrednicima obezbedili stabilnu cenu energije na nivou njihovih prethodnih ugovora pre krize“, ističe se u saopštenju.

EPS je u reagovanju na izjavu biznismena i predsednika Poslovnog udruženja „Privrednik“ Zorana Drakulića da njegova kompanija plaća struju po 2,7 puta većoj ceni nego pre, naveo da to nije tačno.

„Privreda Srbije nije oštećena odlukama EPS-a, naprotiv, a nije oštećen ni privrednik Drakulić, koji mora da je neobavešten ili zlonameran“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su, kako bi zaštitili privrednike, predsednik Srbije i Vlada Srbije doneli odluku o produženju važenja starih cena električne energije.

„Cena koju pominje Drakulić bi bila na tom nivou, kao i svuda u svetu, da nema odgovorne politike države koju on neargumentovano kritikuje“, naveo je EPS.

U saopštenju je objašnjeno je da EPS posluje na otvorenom tržištu električne energije u Srbiji kao samo jedan od 63 licencirana snabdevača i svaki kupac može da izabere od koga će kupovati energiju.

„U vreme najveće energetske krize građani i privreda Srbije imaju najjeftiniju struju i stabilno snabdevanje. To je omogućeno zahvaljujući stručnjacima i zaposlenima u EPS, jer i u takvim uslovima EPS modernizuje postrojenja i gradi nova“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Banke prognoziraju inflaciju za godinu dana na 7 % a građani očekuju čak 15 %

Photo: Pexels

Nešto niža očekivanja, 6,4 odsto zabeležila je septembarska Blumbergova anketa, dok su prema kompozitnoj meri očekivanja velikih finansijskih institucija još niža i iznose 5,8 odsto.

Kao i obično, privreda je znatno opreznija od finansijskog sektora i njihova očekiavanja visine inflacije za godinu dana iznose 9 %, što je smanjenje od 0,2 % u odnosu na julsku anketu.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali pokazalo se u prethodnom periodu i najrealniji u inflacionim očekivanjima, su građani. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 %.

U srednjem roku, za dve godine unapred, finansijske institucije očekuju da će inflacija iznositi 4,5 odsto, a tri godine unapred 3,5 odsto.

Privrednici očekuju da će za dve godine inflacija biti šest, a za tri godine pet odsto.

Građani očekuju da će inflacija za dve i tri godine iznositi 10 odsto.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu