Connect with us

Ekonomija

Ekonomisti Srbije: „Robne rezerve Srbije skromne, s obzirom na situaciju treba ih povećati“

Foto: Unsplash

Stanje na zalihama državnih robnih rezervi je znatno skromnije nego što je to bio slučaj pre tridesetak godina, i s obzirom na rast cena hrane i krizu u odnosima dva velika proizvođača prehrambenih proizvoda, te rezerve bi trebalo podići na znatno veći nivo, nego što je sada slučaj, smatra stručna javnost Srbije.

Republička direkcija za robne rezerve je početkom meseca povećala zalihe, koje mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju vanredne situacije, koja bi uzrokovala poremećaje na tržištu. Povećane su zalihe pšenice, kukuruza, ulja, šećera kao i energenata. Kada je reč o prehrambenim proizvodima iz uvoza zalihe pirinča, pasulja i soli su uvećane, tako da će moći da zadovolje potrebe za duže od tri meseca. U slučaju da dođe do nepredviđenih okolnosti nadležni u Srbiji su spremni da zaštite domaće tržište carinskom politikom i sprečavanjem izvoza strateških prehrambenih proizvoda.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Danas da je s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, kada je reč o cenama hrane i mogućim nestašicama u slučaju krize, neophodno da se nivo robnih rezervi u Srbiji podigne na znatno viši nivo nego što je to sada slučaj.

Nekada su državne robne rezerve imale znatno veći potencijal nego što je to sada slučaj. Naša zemlja ima dosta iskustva sa robnim rezervama još iz perioda kada smo bili u drugačijem društveno-političkom sistemu kao i u periodu devedesetih. Svojevremeno su postojale strateške robne rezerve za slučaj vanrednih okolnosti i tržišne u slučaju poremećaja cena životnih namirnica. Nakon 2000. godine nivo robnih rezervi je počeo rapidno da se smanjuje pod raznim izgovorima. Jedan od njih je bio da će Srbija vrlo brzo postati član Evropske unije do čega nije došlo. Sada se suočavamo sa rastom cena hrane tako da bi trebalo da povećamo robne rezerve. S obzirom da je odlučeno da one podmiruju potrebe za tri meseca, bitno je orijentisati se na nabavku onih, koje su najvažnije kako ne bi došlo do rasipanja sredstava, ističe Prostran.

Prema njegovim rečima, prehrambeni proizvodi, koji bi obavezno trebalo da se nađu u robnim rezervama su pšenica, kukuruz, ulja, šećer, brašno, jedna vrsta mesa i mleko u prahu, a od robe iz uvoza pasulj, pirinač i so.

Trenutno situacija nije takva da bi morala da se donese odluka o zabrani izvoza strateških prehrambenih proizvoda ali bi svakako trebalo voditi računa da ne bude preteranog odliva hrane iz zemlje, kako bi u svakom trenutku mogle da se podmire potrebe domaćeg tržišta, navodi Prostran.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Objavljena imena dobitnika Mark Awards 2023

Foto: Promo

Marketing mreža objavila je imena dobitnika prestižnih Mark Awards priznanja koja će, 23. oktobra na svečanoj ceremoniji, biti uručena stručnjacima iz kompanija u Srbiji za lične poslovne i profesionalne uspehe.

Za priznanja ove godine nominovana su čak 43 stručnjaka, a stručni žiri doneo je odluku da nagradi njih 12, koji su u 2022/23. godini ostavili trag na tržištu Srbije.

U kategoriji Chief Marketing of the Year nagrada je pripala Aleksandri Kosanović Strižak, direktorki Sektora marketinga i komunikacija u Erste banci, dok je Milan Perić, direktor marketinga i komunikacija u kompaniji Carlsberg (Srbija, Crna Gora, BIH, Albanija), dobitnik priznanja u kategoriji Chief Marketing Officer of the Year – Multi Country.

Milica Gajić, marketing menadžerka (Najlepše želje i Menaž) u kompaniji Atlantic Grupa, proglašena je dobitnicom u kategoriji Brand Manager of the Year. Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću u kompaniji NIS, istakao se u kategoriji PR/Corporate Communications Manager of the Year, a Vanja Vagić, Corporate Affairs Manager u kompaniji Mars UBBAI, dobitnica je u kategoriji Internal Communications Manager of the Year.

Employer Branding Manager of the Year je Ivana Eror Bauk, Head of People Engagement and Culture u Delhaize Serbia. Digital Marketing Manager of the Year je Una Zabunov, šef Službe za digitalne marketing komunikacije u kompaniji Telekom Srbija, a CSR/ESG Manager of the Year je Dušan Stojaković, Senior Manager Global Sustainability u STADA Arzneimittel AG (Hemofarm AD).

Filip Đorović, Marketing Director u kompaniji Shoppster Srbija & Slovenija, osvojio je nagradu u kategoriji Rising Star of the Year, za marketing profesionalce do 30 godina. Luka Đukanović, Marketing menadžer (Bananica, Štark) u Atlantic Grupi, osvojio je titulu Brand Innovator of the Year, dok je Aleksandra Milačić Jelača, Marketing Director u kompaniji The Fun&Fit Company, dobitnica u kategoriji Super Hero of the Year, za marketare koji su, uprkos brojnih krizama i izazovima tržišta hrabro nastavili sa komunikacijom ka potrošačima.

Na predlog članova žirija, Ivanu Žagaru, Senior Brand Manager u kompaniji Jaffa Crvenka, dodeljeno je Specijalno priznanje za lični doprinos razvoju struke u Srbiji.

Žiri Mark Awards činilo je 15 uglednih profesionalaca – direktora kompanija, direktora kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i jedan predstavnik organizatora, odnosno strukovnog medija iz Srbije. Ove godine žiri je radio u sastavu – Vlastimir Vuković, CEO – President of Executive Board, NLB Komercijalna banka; Branka Pudrlja Durbaba, glavna direktorka za prodaju i zadovoljstvo korisnika, A1 Srbija; Goran Sorak, direktor, Gorenje; Nataša Filipović, Managing Director, Ovation BBDO; Milivoj Đorđić, General Manager Adria Region, SmartPoint Adria; Katarina Pribićević, Managing Director, McCann Beograd; Ksenija Karić, CEO, Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru; Ljiljana Ahmetović, CEO, Shoppster Srbija & Slovenija; Marina Hadrović, Managing Director za Adria region i Bugarska, Mondelēz International; Nevena Kurtović, Managing Director, Fusion Communications; Olivera Nikodijević, Managing Director, Havas Adriatic; Violeta Kovačević, CEO, Mercator-S; Predrag Milinčić, General Manager, MARS Balkans; Sanja Milaković Kolundžija, Principal, Executive Group i Ivana Parčetić Mitić, Founder & CEO, Marketing mreža.

Cilj Mark Awards nagrade jeste da podstakne i motiviše marketing i komunikacijske stručnjake iz kompanija u Srbiji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove potencijale, talente, kreativnost i sposobnost za postizanje vrhunskih poslovnih rezultata i prepoznatljivost brenda. Mark Awards je nagrada kojom strukovni portal Marketing mreža želi da promoviše profesionalne uzore, ali i da svoj doprinos unapređenju i razvoju struke u Srbiji.

Za razliku od drugih strukovnih nagrada na tržištu Srbije, Mark Awards nagrade dodeljuju se pojedincima za lične poslovne i profesionalne uspehe, odnosno pojedincima koji su ostavili trag na tržištu marketinških komunikacija u Srbiji u prethodnom periodu.

Više informacija i spisak dobitnika sa biografijama i obrazloženjima članova žirija dostupno je na sajtu https://mark-awards.rs/dobitnici/

Srebrni sponzor Mark Awards projekta je agencija Cheil Centrade Adriatic. Bronzani sponzor je agencija SmartPoint Adria. Sponzori su Mercator-S, Carlsberg Srbija i Generali osiguranje. Agencija partner je Ovation BBDO.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu