Connect with us

Ekonomija

Ekonomist: „Kosovo do kraja godine može da izgubi 500 miliona evra“

Photo: Unsplash

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini izjavio je da bi prema istraživanju, koje je sprovela ta organizacija Kosovo moglo da izgubi i do 500 miliona evra ukoliko kaznene mere Evropske unije (EU) potraju do kraja ove godine. 

“Imaćemo problem s izvozom kosovske robe u zemlje EU. Zato smo pozvali kosovsku vlast da što pre pronađe put za ispunjenje zahteva EU, kako bi smo se što pre vratili političkoj i ekonomskoj integraciji prema Evropi”, rekao je Šahini za prištinske medije, prenosi portal KoSSev. 

I ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiju ocenio je da kaznene mere EU nikako ne idu u prilog ekonomskoj perspektivi Kosova.

“Sama činjenica da su neki fondovi umanjeni, izbacivanje Kosova iz nekih projekata, zamrzavanje ugovornog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, sve će negativno uticati na ekonomsku perspektivu Kosova. S druge strane, više niko neće analizirati da investira direktno ili indirektno na Kosovu”, kazao je Grdžaljiju.

Šahini ističe da pored evropskih mera, na poslovanje kosovskih preduzeća negativno utiče i zabrana ulaska robe iz Srbije na teritoriju Kosova, koja je počela da se sprovodi sredinom juna.

“Za dve nedelje, prema našim podacima, Srbija je izgubila više od milion evra. Kosovo takođe gubi izvoz u Srbiju. Još uvek se ne vidi nestašica robe iz Srbije, ima zaliha, ima svega, međutim ako to bude dugo trajalo, imaćemo problema, a posebno proizvođači koji sirovine nabavljaju iz Srbije”, kaže Šahini.

Grdžaljiju, koji je i bivši predsednik Privredne komore Kosova, navodi da se na teritoriju Kosova iz Srbije uvozi oko 70 procenata sirovine i repromaterijala, a ne “kako vlada mišljenje – samo plazma keks i čokolade”.

On dodaje da se zaboravlja da je Srbija najbliža, pa je i transport robe najjeftiniji.

“Jedan kamion iz Srbije košta oko 500 evra, a prevoz iste te robe iz Nemačke košta 4.000 evra, iz Turske 3.000 evra i na kraju ko je pogođen, pogođen je proizvod Kosova, a najveći danak plaća kosovski potrošač, koji danas plaća skuplje robu nego bilo gde u Evropi”, objasnio je Grdžaljiju.

EU je uvela privremene mere Kosovu zbog toga što kosovska vlada nije ispunila zahteve Brisela za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Te mere se, između ostalog, odnose na stopiranje zajedničkih projekata i finasija koje Kosovo dobija iz Brisela.

(Beta)

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Investiranje

Aleksandar Vučić: „Od 94 miliona evra za gasovod Srbija-Bugarska, 50 miliona je poklon Evropske unije“

Photo: Unsplash

Vučić je za televiziju Pink rekao da je ostatak, oko 20 miliona evra, finansiran iz republičkog budžeta.

Kako je istakao, povezivanje preko interkonektora sa Bugarskom obezbediće dodatni gas za Srbiju, a preko njega će biti moguće zakupiti i deo azerbejžanskog gasa, kao i gas iz Aleksandropolisa.

„Biće veća mogućnost dobijanja gasa sa teritorije Bugarske, Grčke i drugih zemalja. To će omogućiti sigurnost u snabdevanju i bolje cene“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra, nakon puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, biti izveden prikaz sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, kojima će prisustvovati predstavnici iz Bugarske i Azerbejdžana.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu