Connect with us

Ekonomija

EK: „Ekonomski rast Srbije u 2023. ostaće prigušen, a zatim će ubrzati i u naredne dve godine preći 3 %“

Photo: Unsplash

Ekonomski rast Srbije u 2023. ostaće prigušen, a zatim će ubrzati i u 2024. i 2025. preći 3 %, pošto će uticaj manje inflacije na realno raspoložive prihode delovati podsticajno na privatnu potrošnju, ocenila je Evropska komisija u jesenjim ekonomskim prognozama.

Evropska komisija prognozira da će Srbija u 2023. ubeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,2 %, u 2024. od 3,1 %, a u 2025. godini od 3,7 %.

Istovremeno se očekuje dalji pad deficita opšte države i koeficijenta duga prema BDP a uz pomoć visokog nominalnog rasta BDP i manjih transfera kapitala državnim energetskim preduzećima.

Inflaciju u Srbiji u 2023. Komisija prognozira na 12,7 %, da bi u 2024. pala na jednocifrenu, na 5,5 %, i zatim se u 2025. spustila na 3,6 %, u okvire ciljane od strane centralne banke.

Evropska komisija u Izveštaju upozorava i na veliku neizvesnost i znatne rizike za manji rast, s obzirom da i dalje traje ruska agresija na Ukrajinu i na intenziviranje drugih geopolitičkih tenzija.

Takođe se upozorava da bi inflacija upornija od trenutno projektovane mogla nepovoljno da deluje na povećanje kupovne moći i time na usporavanje potrošnje i realnog rasta.

Ocenjuje se i da bi produženo usporavanje ekonomija vodećih trgovinskih partnera Srbije, posebno u EU, moglo da ugrozi izvoz.

S druge strane, veće izmeštanje proizvodnje (iz EU u susedne zemlje) moglo bi pozitivno da deluje na strane investicije i izvoz Srbije, ocenila je Komisija.

Kada je u pitanju region Zapadnog Balkana, umereno ubrzanje privrednog rasta se očekuje u Severnoj Makedoniji i BiH, dok je za Crnu Goru i Albaniju smanjena prognoza.

Evropska komisija za Bosnu i Hercegovinu prognozira umereno ubrzanje rasta BDP, zahvaljujući snažnijoj privatnoj potrošnji, daljem padu inflacije i jačanju spoljne tražnje. Međutim, izostaće strukturne reforme i investicije zbog očekivanih političkih zastoja. Privredni rast BiH će ove godine prema prognozi EK biti 1,5 %, naredne godine 2 %, a 2025. godine 2,3 %.

Brzi rast privrede Crne Gore nastavljen je ove godine usled snažne privatne potrošnje i dobre turističke sezone, ali Komisija prognozira pad sa 4,9 odsto na 2,7 % u 2024. i na 2,3 % u 2025. Na to će uticati visoka inflacija, stroži uslovi finansiranja i unutrašnja politička fragmentiranost.

U Severnoj Makedoniji se posle usporavanja privrednog rasta u 2023. očekuje umereno ubrzanje, sa 2 % na 2,7 % u 2024. i 2,8 % u 2025. Ključni pokretač očekivanog rasta biće domaća potražnja i veliki držani infrastrukturni projekti.

Prognoziran privredni rast Albanije za 2023. je 3,5 %, koji će usporiti 2024. na 3,1 % zbog manje privatne potrošnje, poskupjenja hrane i smanjenja investicija. Stabilizacija cena i finansijskih uslova će uticati na ponovno povećanje privatne potrošnje i investicije i rast izvoza, što će ubrzati ekonomski rast na 3,7 % u 2025.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

JP „Srbijagas“ produžilo rok plaćanja računa za oktobar

Photo: Unsplash

Kako su naveli, rok je pomeren do 15. decembra.

Iz preduzeća „Srbijagas“ naglašavaju da je odluku doneo generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

„Zbog obustave rada JP „Pošta Srbije“, izdati računi za gasni mesec oktobar 2023. godine, u velikom broju nisu prispeli na adrese krajnjih kupaca u okviru zadate valute. Uzimajući u obzir navedeno, rok za plaćanje oktobarskih računa pomeren je do 15. decembra“, saopštili su oni.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu