Connect with us

Politika region

Edi Rama: „Otvoreni Balkan projekat mira i jedinstva“

Foto: Unsplash

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 4. septembra.

Ta prva zajednička regionalna manifestacija inicijative „Otvoreni Balkan“, okupila oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Čilea, Južne Afrike, SAD.

Iz tri države „Otvorenog Balkana“, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, je 235 vinarija.

Sajam su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Кovačevski i Edi Rama, a prisustvovao je i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju prvog Međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ da je danas veliki dan i da su tri zemlje pokazale ne samo da mogu da budu deo sveta, već i da se zajedno takmiče i budu bolje.

„Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i napravili zajedno“, poručio je Vučić i ponovo pozvao zemlje sa Zapadnog Balkana da postanu deo „Otvorenog Balkana“.

Kako je rekao, na sajmu učestvuje 230 izlagača iz zemalja Otvorenog Balkana – Srbija, Albanija i Severna Makedonij i više od 100 izlagača iz sveta.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je „Otvoreni Balkan“ projekat mira i jedinstva u miru za budućnost.

„Da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti, već da postane mesto budućnosti za mlade u regionu“, rekao je Rama u Beogradu.

Dodao je da se trgovinska razmena u pogledu poljoprivrednih proizvoda između Albanije, Srbije i Severne Makedonije za godinu dana sa 60 miliona evra povećala na 100 miliona i da je to dovoljan pokazatelj da se nastavi sa inicijativom koja pripada ljudima, a pre svega mladima za koje se nada da će voleti taj put više od zatvorenih koloseka iz prošlosti.

Dimitar Kovačevski: „Moramo da promenimo sliku o Balkanu“

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je „Otvoreni Balkan“ privredna inicijativa i da pokazuje šta znači integracija, kao i praktična politika otvorenih vrata i dobrosusedskih odnosa.

On je rekao da je sajam prilika da se u praksi vidi kako funkcioniše inicijativa „Otvoreni Balkan“ i da se stimuliše ekonomski razvoj regiona, za traženje novih tržišta.

Kako je istakao, 1992. otišao je na školovanje u SAD gde je na televiziji gledao slike o stradanjima na Balkanu i rekao „moramo da promenimo ovu sliku“, te da veruje da će danas u svetu na televizijama biti slike nasmejanih lica, prijateljstava i zemalja koje mogu bolje i više, jer su zajedno i otvorene.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Seka Sablić govornica na protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak

Photo: Unsplash

Glumica Jelisaveta Seka Sablić govoriće na šestom protestu „Srbija protiv nasilja“ u petak 9. juna, saznaje N1.

Organizatori su danas najavili da će na protestu u petak govoriti više javnih ličnosti, kao što je to bio slučaj na prethodnom skupu 3. juna.

Podsetimo, prošle subote su se okupljenim građanima obratili Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Nenad Hadži Maričić, Svetlana Bojković, sin Stanike Gligorijević, itd.

Organizatori su najavili i rutu šestog protesta – posle skupa ispred Skupštine Srbije okupljeni će otići do zgrade Vlade Srbije, oko koje je planirano da se napravi prsten.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu