Povežite se sa nama

Politika

Džihadisti su među Nemcima

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Dve decenije nakon početka „rata protiv terorizma“ u Avganistanu, radikalni islamisti i dalje predstavljaju veliku pretnju po Nemačku.

Preko hiljadu osoba se smatraju potencijalnim teroristima i policija ih pomno prati.

Sven Kurenbah se još uvek seća svakog detalja. Dan kada su slike srušenih tornjeva Svetskog trgovinskog centra u Njujorku prikazivane po TV ekranima širom sveta i minuta ćutnje u berlinskoj policiji, koji su spontano održali.

Kada su 11. septembra 2001. islamistički teroristi pretvorili putničke avione u oružje, ubivši gotovo 3.000 ljudi, Kurenbah je bio šef inspekcije pri specijalnim snagama berlinske policije. Danas je on vodeći nemački istražitelj, kada su u pitanju džihadisti.

„Islamistički terorizam“ početkom milenijuma nije bio odomaćen termin u nemačkim snagama bezbednosti, rekao je Kurenbah nedavno. Time se bavilo svega desetak ljudi u tajnoj službi. Kurenbah je od 2019. na čelu novoosnovanog odeljenja, koje se bavi islamizmom u okviru Saveznog zavoda za borbu protiv kriminala.

On sada ima tim od oko 500 detektiva, naučnika, prevodilaca i analitičara, koji vode istrage protiv islamista, posmatraju lica koja predstavljaju pretnju i pokušavaju da spreče napade.

Kurenbah je zabrinut što se dve decenije nakon napada 2001. talibanska zastava ponovo vijori nad Kabulom. „Bojim se da će talibani tolerisati veliki broj terorističkih organizacija na njihovoj teritoriji i da će opet aktivirati kampove za obuku terorista“, kaže on za Dojče Vele. „Oni su oduvek postojali, posebno u pograničnom području između Avganistana i Pakistana“.

Ovaj policajac ukazuje na organizacije, koje su nestale sa naslovnih stranica, a koje u samom nazivu imaju nemačku referencu, poput Nemačkih talibanskih mudžahedina. „Tada su već snimali propagandne video-zapise na područjima Avganistana, gde su talibani imali kakvu-takvu kontrolu“.

Kerstin Epert je primetila da razne grupe u Nemačkoj propagandistički procenjuju razvoj situacije u Avganistanu. Ulazak talibana u Kabul, prema rečima ove ekspertkinje za islamizam iz Bilefelda, „poklon je pokretu u Nemačkoj“.

Nakon pada Islamske države u Siriji, islamisti sada ponovo govore o „pobedi islama“.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Ana Brnabić: Amerika formira timove za Zapadni Balkan

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da Amerika trenutno formira timove, koji će se baviti Zapadnim Balkanom.

Ona je kazala da očekuje da će Amerika već u narednim danima ili nedeljama posvetiti veću pažnju političkim pitanjima i provokacijama u regionu.

Brnabićeva je to izjavila srpskim medijima posle sastanka sa podsekretarkom za politička pitanja u Stejt departmentu Viktorijom Nuland, sa kojom je razgovarala i o trenutnoj situaciji na KiM.

Premijerka je ocenila da je taj sastanak bio odličan, iskren i otvoren.

Amerika je u procesu formiranja timova, koji će se baviti Zapadnim Balkanom.

„To je kod njih ta smena generacija, koja se trenutno dešava i očekujem svakako da će u narednim danima i nedeljama imati i veće američko prisustvo i veću njihovu pažnju političkim pitanjma i svim provokacijama, koje se dešavaju“, navela je Brnabićeva.

Takođe, istakla je da Srbija ima veliku podršku Amerike na putu evropskih integracija.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • lager

Sponzorisano

  • Amazonija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu