Connect with us

Politika

Džefri Hovenijer: „SAD ne podržavaju ni veliku Albaniju, ni veliku Srbiju“

Photo: Unsplash

Ambasador Sjedinjenih Američkih država na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je u Prištini da njegova zemlja ne podržava ni veliku Albaniju, ni veliku Srbiju. On je u susretu sa novinarima reao da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet svake države na Zapadnom Balkanu.

Ova reakcija američkog diplomate dolazi nakon događaja prilikom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severnoj Makedoniji, koja je izazvala reakcije čelnika institucija u Makedoniji zbog simbola „etničke Albanije“ koji su se pojavili na mitingu Kurtija u Tetovu, što je ocenjeno kao promovisanje etničke države Albanaca.

Hovenijer je izjavio da njegova zemlja ne podržava ideju redefinisanja nacionalnih granica na Balkanu, a svaki pokušaj da se to uradi bio bi kontraproduktivan i destabilizujući.

On je tokom sastanka sa novinarima, kako prenosi TV Klan Kosova, rekao da SAD podržavaju teritorijalni integritet svake države na zapadnom Balkanu.

„SAD snažno podržavaju težnje ka EU kao i teritorijalni integritet svake države na Balkanu, uključujući i Kosovo“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, zemlje regiona treba da se fokusiraju na ispunjavanje neophodnih kriterijuma na evropskom putu kroz intenziviranje regionalnog pomirenja kao i dobrosusedskih odnosa.

On je nazvao pogrešnim tumačenjima tvrdnje da Kosovo ne dozvoljava uvoz lekova i medicinskog materijala iz Srbije, pošto se, kako je rekao, lekovi i sanitetski materijal danas uvoze na isti način na koji su se uvozili pre 14. juna, kada je doneta odluka o zabrani uvoza roba iz Srbije.

„Imali smo vrlo jasan razgovor sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvo zdravlja ne zna ni za jedan zahtev za uvoz lekova ili sanitetskog materijala na koji nisu pozitivno odgovorili“, rekao je Hovenijer.

Zatražio je od Vlade Kosova da preduzme akcije koje promovišu slobodan promet robe umesto da ih na bilo koji način ograničava, kako se ova stvar ne bi pogrešno tumačila.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Srbija mogući domaćin samita o klimi KOP29

Photo: Unsplash

Srbija razmatra da se kandiduje za domaćina klimatskog samita KOP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu, navodi Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Moldavija se prijavila da bude predsedavajući klimatskog samita KOP29, na osnovu pisma koje je Ministarstvo životne sredine u Kišinjevu uputilo drugim istočnoevropskim zemljama.

Navodi se da se Moldavija nije prijavila da bude i domaćin tog događaja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu