Povežite se sa nama

Magazin

Džef Bezos uspešno obavio svoju misiju – let u svemir

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Najbogatiji čovek na svetu, osnivač Amazona Džef Bezos, sleteo je na Zemlju posle leta u svemir. Posle 15 uspešnih probnih letova bez ljudi, ovo je prvi svemirski let njegove kompanije „Blu oridžin“ na kojem je bila prisutna posada.

Bezos je poleteo u 15:12 časova, po srednjoevropskom vremenu, a prvi let izvela je raketa nazvana „Nju Šepard“ (New Shephard), nazvana po Alanu Šepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Sa Bezosom u svemir su putovali njegov mlađi brat Mark Bezos, Vali Fank, 82-godišnja pionirka svemirske trke, i Oliver Demen, 18-godišnjak, koji je bio i prvi komercijalni putnik.

Iz Astronautskog centra je posada u odelima izašla u 14:18 časova, sa Džefom Bezosom na čelu. Porodica i tehnička lica uz aplauz su ispratili astronaute na lansiranje. U tom trenutku ostalo je 45 minuta do poletanja.

Plan je inače bio da raketa povezana za kapsulu leti sedam minuta do svemira, gde bi nakon toga u roku od 20 sekundi pustila kapsulu koja će tada biti u svemiru. U toku spuštanja kapsula oslobađa posebne padobrane, koji je bezbedno spuštaju na zemlju.

Kapsula je, nakon vremena provedenog u svemiru, tačno u 15:15 časova počela da se spušta. Za to vreme gledaoci su mogli da čuju smeh milijardera Džefa Bezosa i njegove posade, koji govore koliko su ponosni na ovaj projekat.

„Ovo je divno. Imali smo veoma srećnu reakciju ovde“, izgovorio je Džef Bezos.

Raketa se polako i veoma mirno spustila na zemlju, dok je kapsula koji minut duže provela u vazduhu. Nakon što se i ona bez problema spustila na zemlju, u 15:22 časova, po našem vremenu, Bezos je uzviknuo: „Ovo je za mene bio najbolji dan u životu“.

Pozdravljen je uz aplauz i uzvike svih okupljenih, a iz kapsule je izašao sa kaubojskim šeširom na glavi, tačno u 15:31 časova, po evropskom vremenu. Odmah nakon sletanja je zagrlio svoju majku, zatim se pozdravio sa okupljenim članovima porodice, prijateljima i timom koji je radio na ovom poduhvatu.

Otvoren je i šampanjac.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Veliki uspeh kompanije Spejs Eks milijardera Ilona Maska

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

NASA je objavila je da je izabrala Spejs Eks (Space X) za predviđeni let na Evropu, zaleđeni Jupiterov mesec, što je veliki uspeh kompanije milijardera Ilona Maska, koji želi da organizuje sve dalja putovanja u Sunčevom sistemu.

Radi se o prvoj NASA-inoj misiji na Evropu čiji je cilj da se utvrdi da li na njoj postoje uslovi za život.

Sprovešće se detaljno istraživanje tog Jupiterovog satelita, koji je nešto manji od Zemljinog meseca, i vodeći je kandidat kada se radi o potrazi za životom drugde u Sunčevom sistemu, prenosi Hina.

Misija Jurop Kliper biće pokrenuta u oktobru 2024. raketom Falkon Hevi iz svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Vrednost ugovora je oko 178 miliona dolara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • Amazonija

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu