Dve vrste namirnica koje pogoršavaju zdravlje mozga
Objavljeno 07/04/2025
0
65 Views

Međutim, nisu svi ugljeni hidrati isti. Iako složeni ugljeni hidrati iz cele hrane obezbeđuju dugotrajnu energiju i podržavaju zdravlje mozga, rafinisani i visoko obrađeni ugljeni hidrati mogu imati suprotan efekat. Ovi nezdravi ugljeni hidrati uzrokuju skok i pad nivoa šećera u krvi, što dovodi do mentalne magle, usporenog razmišljanja i problema sa pamćenjem.
Vremenom, prekomerna konzumacija takve hrane može doprineti zapaljenskim procesima u telu i insulinskoj rezistenciji, što je povezano sa kognitivnim padom.
Zaslađene žitarice su popularan izbor za doručak, ali često sadrže velike količine rafinisanih ugljenih hidrata i dodatog šećera. Sav taj šećer može negativno uticati na zdravlje.
Ovo može izazvati nagle skokove i pad šećera u krvi, što dovodi do poteškoća u koncentraciji, kaže Nanavati za She Finds.
2. Pecivo i krofne
Peciva i krofne su uobičajen izbor za doručak, ali sadrže mnogo šećera i nezdravih masti. Prema Nanavati, „ovo može narušiti kognitivne funkcije i doprineti problemima sa pamćenjem“. Kombinacija šećera i trans-masti u ovim namirnicama može izazvati zapaljenske procese i oksidativni stres, koji negativno utiče na zdravlje mozga i izaziva poteškoće sa pamćenjem i fokusom.
Osim toga, zbog svoje visoke kalorijske i niske nutritivne vrednosti, ove namirnice mogu doprineti povećanju telesne težine i metaboličkim poremećajima, koji dodatno utiču na funkciju mozga.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.