Connect with us

Politika region

Dušan Janjić: „Aleksandar Vučić ne bi trebalo da ide u Brisel, ako ne bude reči o ZSO“

Photo: Unsplash

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da bi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, morali da saopšte javnosti Srbije o čemu će razgovarati s Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem 27. februara u Briselu.

Janjić je agenciji Beta kazao da izjava predsednika Vlade Kosova Kurtija da u Briselu neće biti reči o Zajednici srpskih opština (ZSO) „potkopava“ pregovarački proces, kao i izjava predsednika Srbije Vučića u Minhenu, da je još jedna zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova. ;

„Vučić ne bi trebalo da ide u Brisel, ako na tom sastanku jedna od tema ne bude Zajednica srpskih opština. Ako ipak ode u Brisel, onda bez razgovora o ZSO ne bi trebalo da bude sastanka s Kurtijem“, rekao je Janjić.

Po njegovim rečima, u ova dva – tri dana morala bi da usledi intervencija zemalja „velike petorke“ kako bi se definisao dnevni red u Briselu.

„Ukoliko u Briselu ne bude reči o ZSO, to će podići ruski uticaj u Srbiji. Vučić će biti proglašen za izdajnika jer je rekao da neće ići u Brisel ukoliko Kurti ‘ne isporuči’ ZSO. Kurti sapliće dijalog tako što ne prihvata formiranje ZSO, a Vučić tako što lobira za otpriznavanje nezavisnosti Kosova, što je protivno principima evropskog plana za rešavanje kosovskog pitanja“, ocenio je Janjić.

Nakon Kurtijeve izjave da u Briselu neće razgovarati o ZSO, dodao je analitičar, Vučić ima tri mogućnosti.

„Vučić nema mogućnost da niko iz srpske vlasti ne ode u Brisel. On može da ode u Brisel, ali da se ne vidi s Kurtijem. Vučić ovog puta može s punim pravom i da traži da Borel i Lajčak rade svoj posao. Borel je ranije rekao da je sve spremno za sastanak u troje, što prema Kurtijevoj izjavi nije tačno. Oni moraju javnosti Srbije da objasne u čemu je trik“, naglasio je Janjić.

Istakao je da ZSO ne može biti sprovedena ukoliko se prethodno Srbi ne vrate u kosovske institucije.

„U ovom momentu nedostaje informacija, da li je tačno to što je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković da je upravljački tim napravio drugu verziju Statuta ZSO. Osnovno pitanje je gde se nalazi ta verzija i šta u njoj piše. Ključna tema sastanka u Briselu bi trebalo da bude da li se i šta radi na formiranju ZSO“, kazao je Janjić.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu