Connect with us

Politika region

Dukađin Gorani: „Dijalog Prištine i Beograda u zastoju do završetka izbora u Srbiji“

Foto: Unsplash

Politički analitičar Dukađin Gorani izjavio je da do završetka izbornog procesa u Srbiji ne treba očekivati nikakve rezultate u dijalogu Kosova i Srbije.

Gorani je za portal Kosovo onlajn rekao da će sastanci u Briselu biti rutinski i da će samo njihovo održavanje biti uspeh.

„Sastanci održavaju samo zarad održavanja procesa, ne mislim da će se nešto važno dogovoriti ili uraditi. Obe strane, uključujući i Brisel pokušavaju da održe rutinu razgovora. Ništa važno se neće desiti do proleća naredne godine, marta ili aprila, a najverovatnije i kasnije zbog izbora u Srbiji, koji će biti presudni na mnogo nivoa“, ocenio je Gorani.

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni u utorak, ali nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati.

Beograd je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), što je Priština kategorički odbacila.

Prethodno je najavljeno da će od uspeha ovog sastanka u Briselu zavisiti i mogućnost sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, pre kraja godine.

Kako napretka nije bilo, analitičar Gorani izražava sumnju da može doći do susreta pregovarača na visokom političkom nivou, koji je ranije najavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Izmene zakona kojima se uvodi e-Agrar i druge odluke Vlade Srbije

Photo: Unsplash

Vlada Srbije je na sednici donela niz odluka, među kojima je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji će omogućiti primenu e-Agrara u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

U saopštenju je navedeno da su pravila i procedure za odobravanje podsticaja zastarela i komplikovana, pa su isplate kasnile.

Izmenjenim zakonskim rešenjima, kako je navedeno, bliže se uredjuje elektronsko postupanje Uprave za agrarna plaćanja u pokretanju i vodjenju postupaka za ostvarivanje prava na podsticaje „pa poljoprivrednici više neće morati da pribavljaju papirne isprave iz službenih evidencija organa državne uprave niti da ih dostavljaju putem pošte ili lično na pisarnici republičkih organa uprave u Beogradu, čime su značajno smanjeni troškovi za stranku“.

Na sednici je doneta Odluka o osnivanju Koordinacionog tela za sporazume o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja koje će imati zadatak da razmatra pitanja i koordinira i usmerava rad organa državne uprave u vezi sa pripremom, pregovaranjem i zaključivanjem međunarodnih ugovora o zaštiti i podsticaju ulaganja i izvršenja zaključenih ugovora.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, čime se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane, kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

„Izdavanje jedinstvene dozvole, odnosno dozvole za boravak i rad, u potpunosti je digitalizovan, s obzirom na to da se taj zahtev može podneti isključivo elektronskim putem. Jedinstveni veb portal sadržaće na jednom mestu sve informacije u vezi sa ulaskom, boravkom i radom stranaca u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za prava deteta kao radnog tela Vlade od izuzetnog značaja za promovisanje, ostvarivanje i zaštitu prava deteta, a njegovo kontinuirano i delotvorno funkcionisanje je obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU.

Vlada je donela i Zaključak kojim se odobrava realizacija četiri projekta na području Podunavlja za unapredjenje turističke infrastrukture – sportsko-rekreativni centar sa auto-kampom u Kovinu, biciklistička staza duž dunavskog nasipa od Vračevog Gaja do Stare Palanke na teritoriji opštine Bela Crkva, biciklističko-pešačka staza, sa rasvetom, od Tvrdjave Ram do Srebrnog jezera dužine 10 kilometara na teritoriji opštine Veliko Gradište i projekat uredjenja sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu.

Na sednici je usvojena i Uredba o „Boračkoj spomenici“, kao vid priznanja i zahvalnosti borcima i ratnim vojnim invalidima za učestvovanje u odbrani otadžbine. Ovom uredbom utvrđeni su uslovi, način dodeljivanja, rangovi i izgled „Boračke spomenice“, kao i način vođenja evidencije o dodeljenim spomenicama.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu