Connect with us

Ekonomija

Dug Srbije prema Kini povećao se 12 puta u proteklih 10 godina

Photo: Unsplash

Dug Srbije prema Kini povećao se 12 puta u proteklih 10 godina, sa 305 miliona na 3,7 milijardi, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE) posle odgovora iz Narodne banke Srbije (NBS).

Za proteklih 10 godina krediti su uzimani za infrastrukturne projekte, koji su zbog manjka transparentnosti od samog početka, pa i danas pod lupom Evropske unije (EU).

Takva situacija, prema oceni Branimira Jovanovića iz Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, još nije zabrinjavajuća, ali on sugeriše da „treba biti obazriv“.

Glavni problem kineskih kredita su određene skrivene klauzule koje mogu imati visoku cenu, ocenio je Jovanović za RSE.

Najveći deo duga otpada na kredite kod kineske Export-Import banke.

Kineski krediti trenutno, prema podacima NBS, čine 8,4 % ukupnog spoljnog duga Srbije, što znači da država na svakih 100 evra duga stranim kreditorima, osam evra duguje Kini.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Tomislav Momirović: „CEFTA tržište je važno za srpsku privredu“

Photo: Pexels

„Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 %“, rekao je Momirović posle konferencije „CEFTA WEEК 2023“ u Podgorici.

Dodao je da će predsedavanje Srbije biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće i priliku da se među prioritete predsedavanja postave teme digitalizacije i elektronske trgovine.

Momirović je istakao da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta.

„Vlada Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu pet milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, rekao je ministar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu