Connect with us

Ekonomija

Dubravka Đedović: „Od 2023. električna energija će poskupeti za 10 %“

Photo: Unsplash

Od 2023. električna energija će poskupeti za 10 %, što će biti poskupljenje manje od 300 dinara za prosečno domaćinstvo mesečno, napisala je ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović na svom Instagram profilu, uz napomenu “važno”.

U kabinetu ministarke potvrdili su za Danas da će poskupljenje biti od januarskih računa, koji će građanima stići na naplatu u februaru.

“Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje te će tako cena naše električne energije biti među najnižim u Evropi. Gas će od 2023. poskupeti za 11 %. U prethodne dve nedelje cena gasa je porasla tri puta na globalnom tržištu. Gas u Srbiji je u ovom trenutku najjeftiniji za industriju, a treći najpovoljniji u Evropi za domaćinstva”, napisala je Đedović.

Ona je podsetila građane da će “odgovornim ponašanjem i smanjenjem potrošnje, ostvariti popust za račune do 30 %”.

“U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje”, napisala je Đedović na Instagramu.

Nadležni u Srbiji često vole da ističu da su cene struje i gasa za domaćinstva niže nego u zemljama okruženja, ali postoje i zemlje čiji stanovnici imaju daleko veću prosečnu platu nego što je slučaj u Srbiji a račune za struju plaćaju niže nego naši.

Takav primer je Mađarska, u kojoj prosečna plata iznosi 885 evra a cena struje po kilovat satu je 9,4 evro centa.

U regionu postoje i zemlje sa nižim primanjima od Srbije ali i većim iznosom računa za struju, poput Bosne i Hercegovine gde je cena struje po kilovat satu 9,96 evro centi, a prosečna plata 554 evra.

U Srbiji je cena struje po kilovat satu 9,73 evro centa dok je visina prosečne plate 621 evro.

Austrija čiji zaposleni imaju platu u vrednosti od 3.053 evra za struju izdvajaju 26,16 evro centi po kilovat satu.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu