Connect with us

Ekonomija

Dubravka Đedović: „Ciljeve u energetici utvrdiće Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan“

Photo: Unsplash

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović, izjavila je da će ciljevi Srbije koji se odnose na obnovljive izvore energije (OIE), povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova biti utvrđeni Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

„Taj plan će zajedno sa novom Strategijom razvoja energetike biti donet do kraja godine“, rekla je Đedović, učestvujući onlajn na regionalnoj konferenciji „ReGreen“ koja se održava u Ljubljani.

Dodala je da je cilj da emisija štetnih gasova u odnosu na 1990. godinu, bude smanjena 34 % do 2030, odnosno za 52 % do 2040. godine.

U oblasti energetske efikasnosti, prema njenim rečima, smatra se realnim da se prosečno smanjuje finalna potrošnja energije 0,7 % godišnje.

Navela je da su izmenama Zakona o korišćenju OIE stvoreni uslovi da investitori imaju neophodnu sigurnost i predvidljivost, da planiraju svoje projekte, uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE.

„Na taj način smo uvažili interese države i građana da imamo dovoljno energije, interese investitora i obaveze operatora sistema i garantovanog snabdevača. Naš plan je da se kapaciteti za proizvodnju električne energije iz OIE koji sada iznose oko 550 MW u narednih nekoliko godina povećaju oko tri puta“, rekla je Đedović.

Navela je da je za ostvarivanje ciljeva u energetskom sektoru važno i reformisanje energetskih kompanija u vlasništvu države.

„Da bismo bili energetski nezavisni i imali sigurno snabdevanje, neophodno je da imamo snažnu i efikasnu Elektroprivredu Srbije (EPS), sposobnu da realizuje velike investicije, a to se odnosi i na druga energetska preduzeća kojima predstoje reforme“, rekla je Đedović.

Ona je rekla da je za uspešno sprovođenje energetske tranzicije pored države, koja postavlja ciljeve i donosi zakonodavni okvir, važno i aktivno učešće privrede i građana.

„Javno-privatni dijalog neophodan je za sprovođenje zelene tranzicije jer samo konstruktivnom razmenom mišljenja možemo da idemo ka boljoj budućnosti koja je važna i za planetu i za generacije koje dolaze“, rekla je Đedović.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Najbolji hotel na svetu za 2023. godinu (VIDEO)

Pixabay

Kako se letnja sezona bliži kraju, The World’s 50 Best Hotels je sastavio svoju listu 50 najboljih svetskih hotela u 2023. godini. Najbolji hotel na svetu se nalazi u Evropi, u Italiji, na mondenskom jezeru Komo. U stvari, preko 20 najboljih se nalazi na Starom kontinentu.

Passalacqua, luksuzna vila iz 18. veka s pogledom na jezero Komo u Italiji, ove godine je proglašena najboljim hotelom na svetu. Ovaj butik hotel ima 24 sobe, sve su raspoređene u tri zgrade na sedam hektara savršeno negovanih terasastih vrtova punih maslinika, mimoza, ruža i magnolija.

Vila je nekad bila u vlasništvu kompozitora Vinćenca Belinija. Bogato je dekorisana, a izvorne freske i rezbarije na tavanici su dodatno ukrašene pozlaćenim ogledalima. Prostor je prijatan i luksuzan, taman toliko da ne bude previše kitnjast.

Hotelski restoran nudi jednostavnu i odličnu hranu uz opuštajuću atmosferu, sve je prilagođeno uživanju. Gosti često zalutaju u kuhinju i razgovaraju sa glavnim kuvarom, on je uvek raspoložen za priču.

Passalacqua je jedinstven hotel. Izvorno je podignut kao mesto na jezeru za prijatelje, za ljubav i razonodu, za užitke za stolom i italijansku umetnost „dolce far niente“. U prevodu, slatka dokolica, a ima li šta slađe i bezbrižnije od toga?

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu