Connect with us

Crna Gora

Dritan Abazović: „Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova“

Photo: Unsplash

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je tokom susreta sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem ocenila da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u vezi sa primenom Ohridskog sporazuma, postignutog između Kosova i Srbije 18. marta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dodala je da će uprkos tome Kosovo nastaviti da se koordinira sa saveznicima kako bi osiguralo da sporazum bude sproveden.

„Kosovo je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Osmani je pozdravila sporazum postignut između Kosova i Crne Gore o vazdušnom saobraćaju, koji su u petak potpisala dva premijera, Aljbin Kurti i Dritan Abazović.

Kosovska predsednica je, kako se navodi u saopštenju, istakla da Kosovo i Crna Gora dele iste stavove o značaju evroatlantskih integracija država regiona kao garancije mira i prosperiteta u regionu.

„Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova, pa je pokazala uverenje da će još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku premijera Abazovića“, rekla je Osmani.

Na sastanku je obostrano ocenjeno da su albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska zajednica na Kosovu moćan most koji povezuje dve zemlje.

„Osmani i Abazović razgovarali su i o proširenju saradnje u oblasti ekonomske razmene, trgovine, turizma, obrazovanja i o drugim oblastima od zajedničkog interesa“, zaključuje se u saopštenju.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Crna Gora

Predviđanja Džordža Soroša 2003. godine: „Kosovo ne može ostati deo Srbije, sprovesti referendum o državnom statusu Crne Gore“

Photo: Unsplash

Američki biznismen Džordž Soroš izneo je neka predviđanja 2003. godine o Kosovu i Metohiji, kao i o situaciji sa Crnom Gorom.

Naime, američki biznismen i osnivač Fonda za otvoreno društvo Džordž Soroš rekao je tada da, „dugoročno gledano“, Kosovo ne može ostati deo Srbije.

On je dodao da se Kosovo za nezavisnost mora kvalifikovati time što će razviti sistem zaštite manjina, posebno srpske.

Američki biznismen osvrnuo se tada i na krizu sa Crnom Gorom, i rekao da bi trebalo sprovesti referendum.

On je smatrao da bi nakon roka od tri godine, predviđenog Beogradskim sporazumom, trebalo održati referendum o državnom statusu Crne Gore.

Srbija i Crna Gora kao država stvorena je, prema njegovim rečima, kako bi se odložilo pitanje statusa Kosova.

On je tada ukazao da postoje teškoće u funkcionisanju takve zajednice.

Soroš je, takođe, smatrao da bi Evropska unija (EU) napravila veliku grešku ukoliko bi prisiljavala Srbiju i Crnu Goru da ostanu zajedno.

On je tada najavio da na Balkanu postoje još neka nerešena pitanja i da EU treba da identifikuje te probleme.

Soroš je ponovio da misli na status Kosova, odnos Srbije i Crne Gore, ali i na uređenje Bosne i Hercegovine u okviru Dejtonskog sporazuma.

Takođe, on je tada kritikovao i američku admmistraciju zbog zahteva da se državljani te zemlje izuzmu od odgovomosti pred Međunarodnim krtvičnim sudom u Hagu.

„Smatram da je američka vlada po ovom pitanju kratkovida i zlonamema“, kazao je tada Soroš.

On je tadašnju američku politiku uporedio sa „politikom osiromašenja suseda 30-ih godina prošlog veka, za vreme recesije“.

Takođe, prognozirao je da će to negativno uticati na globalnu ekomomiju, iako Evropa ne može da zauzme američko mesto u svetskoj ekonomiji.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu