Connect with us

Politika region

Dragan Šormaz: „Srbija smatra da je Krim u Ukrajini, to je dovoljan znak da mislimo da su potezi Rusije loši“

Foto: Unsplash

Dragan Šormaz, doskorašnji poslanik SNS i nekadašnji šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO za Danas kaže da Srbija sigurno neće promeniti stav o tome da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

On smatra da je dovoljan znak da Srbija ne smatra da su potezi Rusije dobri, ako se kaže da Srbija ne smatra Krim sastavnim delom Rusije.

Upitan da li Srbija treba da osudi poteze Rusije kako to od nje očekuje EU i Zapad, on odgovara da nije čuo šta traži Ukrajina.

Znam šta je međunarodno pravo. Srbija sigurno neće promeniti svoj stav u odnosu na ranije godine, a to je da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Isto kao što Ukrajina to priznaje za Srbiju. Drugim rečima, jednostavno rečeno, za Srbe kada čitaju, da pročitaju da Srbija kaže da je Krim sastavni deo Ukrajine, a ne Rusije. I to je u ovom trenutku dovoljno. Ako to kažemo, to je dovoljan znak da ne smatramo da su potezi Rusije dobri. I svako ko govori o bilo čemu drugom javnosti i zvaničnicima u Srbiji, to je obično podmetanje, jer sam taj stav govori o našoj poziciji, smatra Šormaz, koji je na 158. mestu liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Upitan da li će to biti doboljno i za EU i Zapad, on odgovara postoje različiti paketi sankcija.

Jedni uvode jedne sankcije, drugi druge, treći treće. Sve su različiti paketi sankcija. Šta znači blokirati četiri banke? Šta ako mi ne sarađujemo sa tim bankama? Mi moramo da dobijemo zvanično, preko vlade i ministarstva od Evropske komisije, šta se od nas očekuje. I kada to bude, Srbija će se sasvim sigurno opredeliti o celom tom slučaju. Napamet i unapred govoriti da li je ovako ili onako, mislim da ne treba. Nema potrebe za tim da učestvujemo u nečemu što se ne zna šta je, zaključuje Šormaz.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Vuk Jeremić („Narodna stranka“): „Izbori će biti trenutak istine“

Photo: Unsplash

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je na Izbornoj Skupštini Gradskog odbora Narodne stranke u Požarevcu rekao da bi „svi oni, kojima je interes Srbije na prvom mestu, trebalo da budu svesni da danas, kada sudbina našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i celovitost države visi o koncu, jedini odgovoran korak može biti široko nacionalno okupljanje svih patriotskih snaga u Srbiji“.

„Tu pre svega mislim na naše kolege iz parlamenta, Novi DSS, POKS, Zavetnike i Dveri, ali i vanparlamentarne organizacije koje se nedvosmisleno zalažu za državotvornu, suverenističku politiku, kao što je DJB“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se prozapadna opozicija ujedinila, i čestitao im na tome.

„Nema opravdanja da i stranke patriotske orijentacije to isto ne urade, ako nam je iskreno stalo do toga da se zaustavi srljanje u propast i veleizdaju“, zaključio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac izabran je Nenad Ilić, a izabrani su i delegati za Skupštinu Narodne stranke, zakazanu za 22. oktobar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu