Connect with us

Politika region

Dragan Marković Palma: „U Egipat možemo da izvozimo sve osim nafte“

Foto: Unsplash

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da će Jagodina prihvatiti predlog guvernera Južnog Sinaja generala Haleda Fude da jedan od najpoznatijuh egipatskih turističkih centara Šarm el Šeik i centar Pomoravlja postanu gradovi „pobratimi“.

Marković je agenciji Beta kazao da je obostrani interes kako Jagodine i Šarm el Šeika tako i Srbije i Egipta jačanje ekonomske i političke saradnje.

Guverner Fuda je uručio Markoviću ključeve grada Šarm el Šeika i predložio bratimljenje s Jagodinom.

„Naš interes je pre svega jačanje ekonomske saradnje, da se poveća izvoz iz Srbije, da Egipat prilikom uvoza prioritet da srpskim proizvodima. Otvaranjem ekonomskih vrata s Egiptom otvaramo vrata za proizvode iz Srbije za celu Afriku u kojoj živi milijardu i po ljudi“, rekao je Marković.

Naveo je da su se proteklih dana privrednici iz Srbije u nekoliko navrata susreli s biznismenima iz Egipta i da je već dogovoren izvoz plastične ambalaže na Sinajsko poluostrvo.

„Egipćani su posebno pokazali interesovanje za uvoz vina, jestivog ulja, prehrambenih i konditorskih proizvoda. U Egipat bi mogli da izvozimo sve osim nafte. Ekonomska saradnja s Egiptom bi za Srbiju bila šansa da oživi proizvodnju mesa koja je poslednjih godina prilično smanjena“, kazao je Marković.

Istakao je da je Egipat, sa 110 miliona stanovnika, veliki uvoznik različitih proizvoda iz Evropske unije i Rusije.

„Sada je uvoz iz Rusije smanjen i Egipćani su pokazali interesovanje da se preusmere na srpsko tržište. Ja sam pre šest godina doveo prvu privrednu delegaciju iz Srbije u Hurgadu i u razgovoru s tadašnjim guvernerom Ahmetom Abdulahon otvorio vrata ekonomske saradnje s Egiptom, koja je s uspehom nastavljena“, naglasio je Marković.

U Šarm el Šeiku, turističkom centru na jugu Sinajskog poluostrva, boravi delegacija od 144 medicinska radnika iz 25 zdravstvenih centara i domova zdravlja, privrednika, poljoprivrednika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koje predvodi predsednk Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma.

Višečlana delegacija iz Srbije boraviće u Šarm el Šeiku do 2. oktobra, na poziv guvernera Južnog Sinaja generala Haleda Fude.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Zavetnici i Dveri protiv predloga rezolucije Borka Stefanovića o sankcijama Rusiji

Photo: Unsplash

Srpska stranka Zavetnici pozvala je predsednika skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića da na dnevni red sledeće sednice tog tela uvrsti Predlog rezolucije o neuvođenju sankcija Rusiji, koju su zajedno podnele poslaničke grupe Zavetnika, Dveri i NADA, dok Ivan Kostić iz Dveri pominje smenjivanje Stefanovića.

Stranka je zvaničnim dopisom reagovala na Stefanovićevu najavu da će do kraja novembra održati sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njegovoj rezoluciji kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji, dodaje se u saopštenju.

Očekujemo od Borka Stefanovića da će postupati prema Poslovniku i neće biti pristrasan i subjektivan, jer ne postoji nijedan opravdan razlog za favorizaciju bilo koje podnete inicijative, navode Zavetnici.

U slučaju Srbije, uvođenje sankcija Rusiji bi podrazumevalo i narušavanje odnosa sa Rusijom kao strateškim partnerom i najvažnijim saveznikom u očuvanju državnih i nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske, istaknuto je u saopštenju.

Činjenica je da se više od 80 % građana Srbije protivi politici sankcija, što nalaže državnim zvaničnicima da uvaže takav stav.

Parlament je jedina institucija koja ima mogućnost i ustavna ovlašćenja da obaveže Vladu Srbije i sve ostale organe da ne uvode sankcije nijednoj međunarodno priznatoj državi, ističu Zavetnici.

Srpski pokret Dveri otvoreno izražava sumnju da predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović radi u dogovoru sa predstavnicima Srpske napredne stranke i da za inicijativu o uvođenju sankcija Rusiji ima podršku od samog vrha države, poručio je potpredsednik Dveri Ivan Kostić.

Zavetnici i Dveri labavo sarađuju u parlamentu, a njihovim inicijativama povremeno se pridružuje i koalicija Novi DSS-POKS, a u slučaju proglasa o odbrani Kosova i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Kostić je, na najavu Stefanovića da će predložiti parlamentu Predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, ocenio da je cilj takvih akcija da se dobije povratna reakcija javnosti za uvođenje sankcija Rusiji.

Predstavnicima SNS u Skupštini Srbije preostaje ili da podnesu zahtev za smenu Borka Stefanovića sa mesta predsednika Odbora za spoljne poslove ili da premijerki Ani Brnabić predlože da on postane novi ministar spoljnih poslova, navodi se u pisanoj izjavi Kostića.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu