Connect with us

Politika region

Dragan Marković Palma: „U Egipat možemo da izvozimo sve osim nafte“

Foto: Unsplash

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da će Jagodina prihvatiti predlog guvernera Južnog Sinaja generala Haleda Fude da jedan od najpoznatijuh egipatskih turističkih centara Šarm el Šeik i centar Pomoravlja postanu gradovi „pobratimi“.

Marković je agenciji Beta kazao da je obostrani interes kako Jagodine i Šarm el Šeika tako i Srbije i Egipta jačanje ekonomske i političke saradnje.

Guverner Fuda je uručio Markoviću ključeve grada Šarm el Šeika i predložio bratimljenje s Jagodinom.

„Naš interes je pre svega jačanje ekonomske saradnje, da se poveća izvoz iz Srbije, da Egipat prilikom uvoza prioritet da srpskim proizvodima. Otvaranjem ekonomskih vrata s Egiptom otvaramo vrata za proizvode iz Srbije za celu Afriku u kojoj živi milijardu i po ljudi“, rekao je Marković.

Naveo je da su se proteklih dana privrednici iz Srbije u nekoliko navrata susreli s biznismenima iz Egipta i da je već dogovoren izvoz plastične ambalaže na Sinajsko poluostrvo.

„Egipćani su posebno pokazali interesovanje za uvoz vina, jestivog ulja, prehrambenih i konditorskih proizvoda. U Egipat bi mogli da izvozimo sve osim nafte. Ekonomska saradnja s Egiptom bi za Srbiju bila šansa da oživi proizvodnju mesa koja je poslednjih godina prilično smanjena“, kazao je Marković.

Istakao je da je Egipat, sa 110 miliona stanovnika, veliki uvoznik različitih proizvoda iz Evropske unije i Rusije.

„Sada je uvoz iz Rusije smanjen i Egipćani su pokazali interesovanje da se preusmere na srpsko tržište. Ja sam pre šest godina doveo prvu privrednu delegaciju iz Srbije u Hurgadu i u razgovoru s tadašnjim guvernerom Ahmetom Abdulahon otvorio vrata ekonomske saradnje s Egiptom, koja je s uspehom nastavljena“, naglasio je Marković.

U Šarm el Šeiku, turističkom centru na jugu Sinajskog poluostrva, boravi delegacija od 144 medicinska radnika iz 25 zdravstvenih centara i domova zdravlja, privrednika, poljoprivrednika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koje predvodi predsednk Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma.

Višečlana delegacija iz Srbije boraviće u Šarm el Šeiku do 2. oktobra, na poziv guvernera Južnog Sinaja generala Haleda Fude.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Nadzorni odbor za izbornu kampanju smatra da Aleksandar Vučić ne vodi funkcionersku kampanju

Photo: Unsplash

Opozicioni član pomenutog odbora Slobodan Prvanović saopštio je da je na sednici ponovo glasano o osnovanosti njegovog predloga da se osudi zloupotreba položaja Predsednika Republike, u vezi sa funkcionerskom kampanjom.

Podsetio je da je njegov predlog obuhvatao i da se uputi zahtev Tužilaštvu da pokrene postupak i da se pozove Agencija za sprečavanje korupcije da o tome zauzme stav.

„Uprkos tome što je Vučić sam izjavio da, iako je predsednik svih građana, učestvuje u predizbornoj kampanji i podržava jednu političku opciju, kolege su smatrale da je moj predlog neosnovan“, naveo je Prvanović.

Dodao je da pet članova Nadornog odbora smatralo da je njegov predlog neosnovan, tri da je osnovan, dok su dva člana bila uzdržana.

Nadzorni odbor za izbornu kampanju ima 10 članova, koje je imenovala Skupština Srbije.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu