Connect with us

Politika

Donika Gervala: „Treba odbaciti svaki model ZSO, koji omogućava podrivanje suvereniteta Kosova“

Photo: Unsplash

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala napisala je da svaki model Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), koji Srbiji omogućava da podriva suverenitet Kosova, treba odbaciti.

„Svaki model (ZSO) koji dozvoljava Srbiji da podriva suverenitet Kosova mora biti odbačen od svih čiji su cilj trajni mir i dobro susedski odnosi u regionu“, napisala je Gervala na Tviteru.

Ona je zahvalila američkom ambasadoru na Kosovu Džefriju Hovenijeru, što je organizovao sastanak na kojem se razgovaralo o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Gervala je podsetila da Kosovo „nudi najnapredniji okvir za prava manjina u Evropi“.

S druge strane, ambasador Džefri Hovenijer je posle sastanka rekao da Sjedinjene Države podržavaju sprovođenje svih obaveza, koje proizilaze iz pregovora Kosova i Srbije, te i o formiranju Zajednice, i da ne podržavaju bilo kakav sporazum koji ugrožava suverenitet, nezavisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

Prvi test sporazuma iz Ohrida učešće Srpske liste na izborima 23. aprila

Photo: Unsplash

Prvi test sporazuma iz Ohrida, a to je da li će se Srpska lista registrovati za kosovske izbore 23. aprila, rečeno je na panelu „Ništa između-EU predlog za normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“.

Ako toga nema, nema ni sporazuma, ocenio je koordinator Radne grupe nacinalnog konventa za Evropsku uniju (NKEU) za poglavlje 35 Dragiša Mijačić.

Sa njegovim stavom saglasna je i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative, koja dodaje da je danas ključni dan.

Ako se Srpska lista, koja je rekla da neće učestvovati na izborima, ne registruje – ne možemo očekivati da se izbori uopste održe na severu Kosova, rečeno je na panelu.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu