Connect with us

Biznis

Domaće ribarstvo skupo i neefikasno, preti sve veći uvoz ribe

Pixabay

Pandemija je ubrzala propast domaćeg ribarstva i od 2020. godine usled povećane tražnje imamo rast cena, ocenio je Aleksandar Stajčić, direktor DTD ribartsvo i potpredsednik Grupacije za ribarstvo pri Privrednoj komori Srbije na RTS-u.

– U sledeće dve, tri godine možemo očekivati visok nivo cena domaće ribe. Naši proizvođači uspeli su da zadovolje 80% tražnje, ali posle praznika biće više uvoza – istakao je on.

U Srbiju se uveze godišnje do 50.000 tona ribe, uglavnom morske i to sveže i zamrznute sa svih strana sveta.

Međutim, preti i sve veći uvoz šarana, kako je napomenuo Stajčić zbog visokih operativnih troškova i dosta skupe i neefikasne proizvodnje u odnosu na okolne zemlje.

– Nameti vodoprivrednih preduzeća su jako visoki. Voda kao osnovni resurs nam je jako skupa. Predlagali smo preko Ministarstva poljoprivrede da nam se smanje ili ukinu vodoprivredne dozvole, ali sem razumevanja nismo došli do nekih rezultata. Ako se ribarstvu ne pomogne, bojim se da ćemo ostati na tradicionalnom nivou proizvodnje šarana – upozorio je Stajčić dodajući da prema njihovoj analizi ribarstvo godišnje uplati u budžet po raznim osnovama oko milijardu dinara, a na ime subvencija od po 10 dinara po kilogramu ribe dobije oko 40 miliona dinara.

On je istakao i da EU ima mnogo davanja koja nisu direktne subvencije čime se mnogo novca ubacuje u akvakulturu.

– Strategija EU je održanje vodenih površina i kroz tu strategiju održavaju ribarstvo u Centralnoj Evropi živim. Kod nas nije jasno definisana strategija i zato imamo velike amplitude u proizvodnji i ceni – rekao je Stajčić.

On je istakao i da izvoz domaće ribe ne postoji, ali i paradoks da najviše izvozimo norveškog lososa, koji se ovde prerađuje.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis

Gasprom prekida transport ruskog gasa kroz Poljsku

Foto: Unsplash

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko Poljske.

Razlog je taj što je vlada u Moskvi zabranila poslovanje sa vlasnikom poljske trase gasovoda.

„Sprovedena je u delo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gasprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, stoji u saopštenju ruske kompanije.

„U skladu sa Uredbom predsednika Ruske Federacije br. 252 od 3. maja 2022. i Vladinom uredbom br. 851 od 11. maja 2022, uvedene su sankcije nizu stranih kompanija. Među njima je i EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa. Utvrđena je zabrana obavljanja transakcija i plaćanja u korist osoba pod sankcijama, posebno za Gasprom, to znači zabranu korištenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, stoji u poruci na Telegram kanalu koju prenosi ruska agencija RIA.

Rusija je u sredu uveče uvela sankcije Gaspromovim podružnicama u „neprijateljskim zemljama“, uključujući kompaniju za trgovinu, skladištenje i prenos energije Gasprom Germaniju koju je Nemačka u aprilu nacionalizovala kako bi osigurala snabdevanje gasom, prenosi Jutarnji list.

Moskva je time uzvratila na kaznene mere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

„Sankcionisane kompanije ne mogu učestvovati u isporukama ruskog gasa i da se sa njima ne sme poslovati“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog gasa i u zajedničkom je vlasništvu poljske gasne kompanije PGNiG i ruskog Gasproma.

Rusija je u aprilu obustavila isporuku gasa Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja gasa u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski gas, koristeći obrnuti protok gasa u Jamalu, iz Nemačke prema istoku.

Pre Gaspromove objave cene gasa skočile su u četvrtak ujutro na holandskoj berzi TTF oko 20 %.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu