Connect with us

Ekonomija

Dolaru preti kriza – Amerika više neće moći da otplaćuje dugove

Foto: Pixabay

Kina ima američkih obveznica u vrednosti većoj od bilion dolara.

Ako počne da ih se rešava, to bi omogućilo zvaničnom Pekingu da makne dolar s pozicije najpoželjnije svetske valute.

Napet je bio kraj prošle nedelje američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. Ne samo da je postojala mogućnost da neće moći da ostvari svoj ambiciozni plan obnove infrastrukture vredan dva biliona dolara, već je zbog „golemog duga“ postojala mogućnost da Sjedinjene Države uđu u tzv. default, piše Večernji list. Odnosno u situaciju u kojoj više neće moći da otplaćuju svoje dugove.

U poslednji trenutak u petak je izglasano povećanje dopuštenog limita zaduživanja države, što će omogućiti da SAD plaćaju svoje obaveze još do decembra. Da se to nije dogodilo, verovatno bi nastupio tzv. „default“.

„Bila bi katastrofa da se dovedemo u situaciju da nemamo više novca za podmirivanje vlastitih obaveza“, rekla je Dženet Jelen, američka ministarka finansija.

Njeno ministarstvo sada koristi vanredne mere, kako bi plaćalo svoje račune, nakon što je krajem jula dostignut limit zaduženja. Te mere omogućavaju saveznim službama da zadržavaju i pribavljaju novac u određenom iznosu, a da ne izdaju nove obveznice. Takve mere ipak ne mogu biti dugoročne. Nikada u istoriji Sjedinjene Države nisu izgubile sposobnost podmirivanja vlastitih obaveza. Da se to dogodi, američki mediji mahom navode da bi nastupio skok kamata, a kasnile bi penzije i socijalna pomoć za 50 miliona Amerikanaca, koji od tih prihoda žive. Isto bi se u tom slučaju moglo dogoditi i s američkom vojskom. A onda je tu nešto što je dugoročno potencijalno i puno gore, a to je spoljni uticaj. Naime, savezničke nacije poput Japana s krajem jula držale su američke HOV u iznosu od 1,32 biliona dolara, ali tu je i Kina, koja ih ima u vrednosti od 1,07 biliona dolara. Da Kina počne da se rešava te obveznica, to bi oslabilo potražnju za dolarom i otvorilo mogućnost da Kina konačno makne dolar s mesta najpoželjnije svetske valute, jedno je od mišljenja, koje se može čuti i pročitati u američkim medijima.

„Na naše se obveznice dugo gledalo, kao na najsigurnije na planeti. Delom je i to zaslužno za status, koji dolar ima. Dovesti to u pitanje nemogućnošću plaćanja obaveza doista bi moglo imati katastrofalan učinak“, rekla je Jelenova. No, šteta je već napravljena upravo situacijom na Kapitol Hilu, gde demokrati i republikanci ne mogu da se dogovore, oko povećanja limita za zaduživanje, uz republikanske pretnje da će koristiti sva sredstva da se to ne dogodi.

Troškovi države su poveliki. Vašington post je napravio projekciju njene cene sedmicu za sedmicom tokom mesec dana, ako 18. oktobra nastupi tzv. „default“. Za plate zaposlenih savezne administracije potrebno je 1,7 milijardi dolara, za radnike u zdravstvu 1,5, za socijalno i povrat poreza 20 milijardi, za troškove javno dostupnog zdravstva 5 milijardi, nabrojao je taj post.

I to samo u prvoj nedelji. A slede kamate, te drugi troškovi raspoređeni po datumima u svakoj nedelji svakog meseca u godini. Milijarde i milijarde. Svojim prihodima država može da namiri oko 60 % svojih troškova u prvoj nedelji eventualnog „defaulta“. Posledice takvog događaja bile bi takve da bi uticale na generacije Amerikanaca, smatraju analitičari Moody-ja.

„Amerikanci bi „default“ plaćali generacijama, jer bi globalni ulagači s pravom verovali da su finansije savezne Vlade politizovane, te da možda dođe vreme, kada oni neće dobiti ono što im se duguje na vreme“, navode u agenciji.

Logičan sled događaja bio bi da agencije smanje američki kreditni rejting, da kamate naglo porastu, a padne vrednost dolara. I takva situacija ne bi stvorila samo ekonomski nego i sigurnosni problem jer SAD više ne bi mogle uvoditi ekonomske sankcije.

„Default bi u opasnost doveo međunarodni ugled SAD, kao pouzdanog i verodostojnog privrednog i odbrambenog partnera“, rekao je Lojd Ostin, američki ministar odbrane.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu