Connect with us

Književnost

Dodela nagrade Beogradski pobednik 2.februara

Foto: Pixabay

Proglašenje i uručenje nagrade za najbolji roman Beogradski pobednik biće održano 2. februara, u sredu, u 12 sati u Skupštini grada Beograda, a ne, kako je prvobitno najavljeno, 28. januara.

Mediji su pisali da je taj datum simbolično izabran jer je tada prvi put, 1846. u Beču izveden „Beogradski kadril“, kasnije poznat kao Srpski kadril, delo Johana Štrausa mlađeg, komponovano po nalogu Kneza Miloša Obrenovica…

Da podsetimo, žiri u sastavu: dr Predrag Petrović, dr Slađana Ilić, dr Petar Pijanović, dr Nataša Anđelković i dr Vesna Trijić izdvojio je sledećih šest romana u najuži izbor: „Omama“ Slobodana Vladušića (Laguna), „Smrtonosni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković, (Booka), „Dvadeset peti sat“ Aleksandra Gatalice (Službeni glasnik), „Privrženost“ Draga Kekanovića (SKD Prosvjeta), „Deca“ Milene Marković (Lom) i „Noćna projekcija“ Ota Horvata (Akademska knjiga).

lj.z.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Književnost

Objavljena knjiga Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“

Knjiga poznate slovenačke teoretičarke Renate Salecl „Čovek je čoveku virus“ nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Arhitekst.

Provokativna knjiga Renate Salecl Čovek je čoveku virus nesvakidašnje je svedočanstvo o političkim, društvenim i psihološkim posledicama pandemije koronavirusa. Polazeći od konkretnih primera ličnih iskustava u suočenju s pandemijom, od iskustava o kojima su svedočili drugi, od vesti u medijima i pronicljive analize reakcija različitih vlada i država na okolnosti koje je nametnula pandemije, Renata Salecl istražuje pitanje koliko je pandemija promenila društvo, a koliko su se tokom pandemije promenili sami ljudi.

Da li se strah od virusa pretočio u političke i socijalne strahove, da li je pandemija podstakla usamljenost, socijalnu distancu i zavist, zbog čega je tokom pandemije u zvaničnoj i privatnoj komunikaciji oživeo paramilitarni jezik, koji se novi kodovi ponašanja mogu prepoznati u našoj svakodnevici? To su samo neka od pitanja na koja odgovara Renata Salecl.

Knjigu je sa slovenačkog jezika prevela Ana Ristović.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu