Connect with us

Ekonomija

Dimitar Kovačevski: „Budući terminal za gas u Grčkoj za dugoročnu energetsku nezavisnost Balkana“

Foto: Unsplash

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je u Grčkoj da je današnji početak izgradnje terminala za tečni prirodan gas (LNG) u severoistočnom grčkom lučkom gradu Aleksandrupolisu, istorijski događaj za zemlje u regionu Balkana.

On je istakao da je to projekat za dugoročnu energetsku nezavisnost i stabilno i kontinuirano snabdevanje tim energentom u jednom izuzetno kritičnom vremenu.

„Zajedno sa elektranom na gas, kao drugom fazom tog velikog projekta, obezbedjuju se i elektroenergetski kapaciteti sa najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju i snabdevanje strujom. To znači obezbedjivanje kapaciteta u elektroenergetskom sistemu u regionu za stabilno snabdevanje električnom energijom“, rekao je Kovačevski.

Početku izgradnje su prisustvovali Kovačevski, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Aleksandrar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Prema rečima Kovačevskog, Severna Makedonija u tom projektu učestvuje ugovorom o rezervaciji dela kapaciteta za tečni gas iz budućeg terminala Aleksandrupolis, a u toku su pripreme da se ona direktno uključi u izgradnju gasovoda koji će njegovu zemlju povezati sa tim važnim energetskim kapacitetom.

„Interkonektorom u Grčkoj, koji je u fazi realizacije, završavamo svu neophodnu infrastrukturu za završetak sekundarne gasne mreže koja će gas dovoditi do Severne Makedonije“, rekao je Kovačevski.

Kako je istakao, gasni terminal Aleksandrupolis je od velikog značaja za region radi diversifikacije i veće sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom otvaranjem dodatnog gasnog koridora.

„Južni koridor smanjuje zavisnost od dosad jedinog ruskog kanala za snabdevanje gasom. Konkretno, ovim projektom, umesto da imamo samo jedan izvor gasa u našoj zemlji, sada je prilika za ulazak i snabdevanje iz mnogo različitih izvora – iz SAD, s Bliskog istoka i drugih zemalja. To znači bezbedno i sigurno snabdevanje prirodnim gasom od različitih dobavljača i diversifikaciju izvora koji će našu zemlju učiniti energetski nezavisnom“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da je budući terminal za tečni prirodni gas od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u regionu kroz energetsko povezivanje zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, i korak ka povezivanju energetskih sistema i daljoj integraciji energetskog tržišta širom regiona.

„Realizacijom ovog projekta otvaraju se potencijali za ulaganje u izgradnju drugih energetskih objekata i unapredjenje ukupne konkurentnosti regiona“, rekao je on i istakao je da učešće u tom mega projektu predstavlja privilegiju za Severnu Makedoniju da bude partner u realizaciji strateških energetskih interesa Evropske unije.

„Želim da poručim svim građanima Severne Makedonije, ali i gradjanima regiona, da su ovo krizna vremena, da mi kao predsednici vlada i predsednik Srbije, da mi svi ovde, poručujemo da u teškim vremenima prijatelji i komšije treba da pomažu jedni drugima“, izjavio je severnomakedonski premijer.

‘Izražavam veliko zadovoljstvo zbog veoma čestih kontakata koje sam svakodnevno imao s predsednikom Vuičićem i s premijerom Micotakisom radi obezbedjivanja neophodne energije tokom zime, ali i radi nesmetanog snabdevanja, transporta i trgovine hranom izmedju naše tri zemlje“, rekao je Kovačevski.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu