Connect with us

Ekonomija

Devizne rezerve Srbije krajem aprila 14,11 milijardi evra – za mesec dana smanjene za 182,7 miliona evra

Foto: Unsplash

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 14,11 milijardi evra i bile su za 182,7 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca, objavila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 % i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju aprila 11,53 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca su bile niže za 38,8 miliona.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u aprilu su, u najvećoj meri, uticale aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (177 miliona evra), koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu.

Pored toga, smanjenju deviznih rezervi doprineli su i neto odlivi po osnovu uobičajenih aktivnosti banaka u vezi devizne obavezne rezerve (133,9 miliona evra), kao i odlivi usled neto razduženja države po osnovu kredita (108,4 miliona evra), ostalih plaćanja za potrebe države i drugih osnova (ukupno 143,6 miliona evra).

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po ostalim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 92,4 miliona evra.

Neto tržišni efekti su u aprilu bili pozitivni u iznosu od 287,8 miliona evra i ostvareni su najviše po osnovu jačanja dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu, navodi NBS uz napomenu da je u aprilu dolar ojačao u odnosu na evro za oko 5,0 %.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu je iznosio u aprilu 677,5 miliona evra i bio je za 155 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,3 milijarde evra.

Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u prethodnom mesecu, vođenih visokom tražnjom za devizama uvoznika energenata, ali i visokom tražnjom građana za efektivnim stranim novcem u uslovima pojačane globalne neizvesnosti zbog krize u Ukrajini, situacija na strani tražnje za devizama na domaćem deviznom tržištu se stabilizovala zahvaljujući, pre svega, odgovornom ponašanju NBS i blagovremenom i adekvatnom delovanju u smeru očuvanja stabilnosti na domaćem finansijskom tržištu, ističe se u saopštenju.

Dinar je u aprilu nominalno ojačao prema evru za 0,1 %, dok je od početka godine nominalno oslabio za 0,1 %.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu prodala 155 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,27 milijardi evra radi održavanja relativne stabilnosti dinara prema evru.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Aleksandar Vučić: „Struja će morati da poskupi“

Foto: Unsplash

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će struja morati da poskupi, ali da to svakako neće biti „preko noći“, kao i da će se nadležni truditi da to i dalje bude niska cena, iako veća nego do sada.

Vučić je, govoreći za TV Pink o ceni struje i poskupljenju, rekao da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi, bila je ranije u Ukrajini, od kako je izbio rat više, nije, kao i u Gruziji.

Nema više niko u Evropi cenu kao u Srbiji. To je kod nas suštinski socijalna kategorija, što nije fer, prema EPS-u, ali je tako, rekao je Vučić.

Gledaćemo da držimo da cena i dalje bude izuzetno niska, ali će morati da se poveća u nekom trenutku, dodao je predsednik.

On je pojasnio da i kada se najavi povećanje cene struje, mora da prođe mesec dana ili dva, dok to ne odobri agencija, tako da svakako ne može da se desi „preko noći“.

Dodao je da mora da se očuva finansijska stabilnost zemlje, ali i da mora mnogo da se ulaže u EPS, kako se ne bi kopalo 60.000-70.000 tona, već 90.000 tona uglja i kako bi sistem bio održiv.

Ukazao je da moramo da radimo i na izgradnji nuklearnih elektrana, dodajući da je i danas razgovarao sa mađarskim partnerima o tome da Srbija „uđe“ delom u mađarsku nuklearku Paks, da plati 1,8 milijardi za svoj deo.

Oni bi, kaže, da „uđu“ u hidroelektrane Ðerdap ili Bistricu, jer su im potrebna reverzibilni izvori.

„Moramo da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, najčvršću poziciju imate tada. To su pitanja za razgovor, a da li će i šta neko od političara da kaže, ne sekiram se. Kada nemaju šta da kritikuju, pričaju o institucionalizaciji“, rekao je Vučić.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu