Connect with us

Književnost

Dejan Aleksić prvi dobitnik nagrade „Vladan Desnica” za najbolji roman

Pixabay

Na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu juče u podne proglašen je prvi dobitnik priznanja „Vladan Desnica” za najbolji roman 2021. godine – Dejan Aleksić za njegov prvi roman „Petlja”.

– Odavno je naša kultura zaslužila ugledno književno priznanje koje bi nosilo ime Vladana Desnice. Evo nas sada na znakovitom mestu našeg ožiljka u sećanju. Sećanja su metafizička koža duše, dakle mogu poneti ozlede i ožiljke. Nalazeći se upravo na mestu jedne takve rane, ne možemo se oteti utisku da se sa tkiva kolektivnog pamćenja našeg naroda, mogu čitati tragovi nevolje, bolni udari sudbine – rekao je dobitnik nagrade Dejan Aleksić i naglasio da je do suptilne dirljivosti zahvalan što je udostojen da se u ovoj svetlosti pojavi i progovori pred prisutnima.

Nagradu mu je uručio upravnik NBS Vladimir Pištalo, a predsednik žirija Dušan Kovačević je rekao da je nagrada dodeljena na dan kada je najduža svetlost i da veruje da će u budućnosti postati tradicija i biti jedna od naših najznačajnijih nagrada.

–Svi znate da sam ja prevashodno pesnik, a da sam pretežnim delom svog književnog stvaralaštva pisac za decu i publiku mlađe generacije. Samim tim izrazio bih se u jednom duhovitom stihu u skladu sa ovom našom situacijom koji glasi „za održavanje ovog kulturnog trenda, dobro bi nam došla jedna lepa tenda” – našalio laureat Aleksić, jer na Kosančićevom vencu nije bilo ni najmanje hlada prilikom svečanog uručenja nagrade.

Inače, ovo priznanje podrazumeva povelju Narodne biblioteke Srbije i novčani iznos od 12.000 evra, što je do sada najveća suma novca kada je reč o književnim nagradama u Srbiji.

Dobitnika ovog književnog priznanja, jedinog koje pisci dodeljuju piscima, izabrao je žiri sačinjen od devetoro književnika, od kojih svako predlaže po sedam knjiga: Dušan Kovačević (predsednik), Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Pored laureata Dejana Aleksića i njegovog romana „Petlja”, u najužem izboru bili su „Deca” Milene Marković (Lom), „Ruža pod ledom” Mirka Demića (SKD „Prosvjeta”, Zagreb), „Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković (Booka) i „Španska čizma” Vladimira Kopicla (Laguna).

„Petlja” je prvi roman našeg uglednog i nagrađivanog pesnika Dejana Aleksića, koje je ocenjeno kao osveženje na savremenoj književnoj sceni. Pripovedana glasom mlade buntovne žene, raspete između poljuljanih vrednosnih stavova i traganja za samoostvarenjem, ova priča vodi nas kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koji nas često dovode do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti. Nepristajanje da se bude ono što od nas naprave drugi osnovni je motivacioni pokretač postupaka glavne junakinje.

Predstava o životu kao „petlji”, u kojoj povlačenje jednog kraja niti znači zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana, preplitanjem vremenskih planova i, naravno, nepomirljivim nekonformizmom glavne junakinje, njenom „petljom” da se i po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

Vladan Desnica (Zadar, 1905 – Zagreb, 1967), po čijem imenu novoustanovljena nagrada nosi ime, bio je srpski i jugoslovenski književnik, „jedan od najsuptilnijih pisaca naše kulture”, kako je juče rekao Vladimir Pištalo, a najpoznatiji je po romanu „Proljeća Ivana Galeba”.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Književnost

Predstavljeno pet vrhunskih romana meksičke književnosti

Pet vrhunskih romana meksičke književnosti, „Vesti iz carstva” Fernanda del Pasa, „Svetkovina” Huana Hosea Areole, „U potrazi za Klingsorom” Horhea Volpija, „Zavera sudbine” Ektora Agilara Kamina i „Prvo prolazi voz” Elene Ponijatovske, predstavljeno je nedavno u Narodnoj biblioteci Srbije, u organizaciji ambasade Meksika u Srbiji i izdavačke kuće „Tanesi”.

Ovaj događaj u skladu je i sa obeležavanjem 76 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje. Ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks Korona ovom prilikom je istakao da su ove knjige objavljene zahvaljujući programu podrške prevođenju meksičkih vlasti, a da velike pozdrave srpskim čitaocima šalje Elena Ponijatovska, koja je nedavno u Meksiko Sitiju primila važno književno priznanje i obeležila svoj 90. rođendan. Ambasador Karlos Feliks Korona takođe je napomenuo da naša dva naroda povezuju iste vrednosti, borba za nacionalni identitet, nezavisnost i suverenitet. Naglasio je i to da Meksiko podržava teritorijalnu celovitost Srbije na Kosovu i Metohiji, a protivi se agresiji na teritorijalni integritet Ukrajine, koja treba da bude okončana poštovanjem međunarodnog prava i diplomatije.

Posebnu zahvalnost ambasador Karlos Feliks Korona izrazio je prevodiocima meksičkih romana Bojani Kovačević Petrović, Daliboru Soldatiću, Snežani Jovanović i Dragani Bajić.

Pomoćnik ministarke kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić napomenuo je da su u Meksiku objavljeni prevodi dela Gorana Petrovića, Milorada Pavića, Ive Andrića, Meše Selimovića i Branimira Šćepanovića, a da će do jeseni izaći i dvojezične poetske zbirke Rosario Kasteljanos i Desanke Maksimović.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo podsetio je na to da kulturne veze između Srbije i Meksika jačaju vremenom, po ugledu na popularnost koju već decenijama kod nas imaju meksički umetnici Frida Kalo i Dijego Rivera.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu