Connect with us

Kultura

Daniele Di Bonaventura otvara 25. Pančevački džez festival

Daniele Di Bonaventura Band'Union / Foto: Andrea Rotili

Na 25. Pančevačkom džez festivalu, koji će biti održan od 4. do 6. novembra 2022. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara.

Nastupiće muzičari iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine, a festival će u čevrtak 4. novembra otvoriti koncerti sastava Daniele Di Bonaventura Band’Union, Simsa Fünf i EABS.

Daniele Di Bonaventura Band’Union

Prve festivalske večeri, 4. novembra u 20 časova u Dvorani KCP-a, nastupiće sastav Daniele Di Bonaventura Band’Union.

Osim što je jedan od najpoznatijih evropskih svirača bandoneona (instrument nalik harmonici tipičan za tango orkestre, koji je popularizovao argentinski kompozitor Astor Piazzola), Daniele Di Bonaventura jedan je i od najprofilisanijih italijanskih kompozitora i aranžera današnjice. Njegovi kvaliteti i autentičnost i na sviračkom i autorskom planu momentalno postaju čujni bez obzira na to da li ga srećemo u duo formaciji sa trubačem Paolom Fresuom, sa ansamblom Mistico Mediterraneo i korzikarskim horom Chor A Filett, u ambicioznom filharmonijskom okruženju ili u projektu Band’Uniòn, s kojim ovom prilikom dolazi u Pančevo. Četiri bliska prijatelja u ovoj postavci sviraju već sedamnaest godina.

Simsa Fünf

U nastavku večeri, u istom prostoru će u 21:45 nastupiti internacionalna postava Simsa Fünf, koju je 2017. osnovao bečki bubnjar Sebastian Simsa.

SIMSA FÜNF / Foto: Georg Buxhofer

Njihove ploče zbirke su priča inspirisanih stvarnim događajima iz Simsinog života, a potcrtane i obojene umešno od strane ostalih članova ansambla. U zavisnosti od toga da li je priča inspirisana fotografijom zavejane Brandenburške kapije iz doba Hladnog rata, mosta u ruralnoj Finskoj, katalonskog gradića ili besane noći u Beču, Simsa i njegov orkestar nas jedinstvenom mešavinom folka, klasične muzike, srednjovekovnih zvukova i džeza sofisticirano, skoro kamerno vode kroz „instrumentalnu naraciju”, prisvajajući istovremeno kovanicu „Instrumental Storytelling” kao svoju u opisu onoga što pokušavaju da izlože slušaocu.

EABS

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 23 časa poljski sastav EABS koncertom u Foajeu Kulturnog centra Pančeva. Ovi mladi muzičari iz Vroclava su u okviru Electro-Acoustic Beat Sessions održavanih u klubu Puzzle, svoje eklektične muzičke persone pokušali da ujedine u jedinstveni muzički izraz – dekonstruisali su najpre džez standarde, mireći ih sa zahvatima bliskim najaktuelnijim urbanim muzičkim žanrovima. EABS u Pančevo dolaze da promovišu aktuelni album 2061 koji još jednom pokazuje da ono što ih čini jedinstvenim na trenutnoj evropskoj džez sceni nije samo izuzetno baratanje instrumentima, aktuelnost izraza i nedvosmisleni hip-hop koreni, već i naglašen društveno-politički angažman.

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kultura

Zvezde svetskih operskih scena najavile operu „Andre Šenije“

Foto: Dušan Milenković

Međunarodni ansambl opere Umberta Đordana „Andre Šenije“ okupio se u MTS Dvorani na konferenciji za medije i tom prilikom su najavili premijerno izvođenje ove značajne opere u Velikoj sali MTS Dvorane 1. oktobra u 20 časova.

Publika će uživati u vizuleno i zvučno vrhunskoj predstavi,  u strastvenoj operi o borbi za ljubav i ideale.  Glavni lik je romantični pesnik Andre Šenije koji je preplavljen svojom nemogućom ljubavlju prema Madaleni koja je pripadnica aristokratije, dok je on samo siromašni pripadnik Francuske revolucije. Iako je ceo njihov svet razdvojen velikim nasiljem, njihova ljubav neće biti uskraćena čak i ako ih oboje košta života.

Glavni protagonisti biće poznati meksički tenor Hektor Lopez (Andre Šenije) u čijoj se bogatoj operskoj biografiji nalaze brojne naslovne uloge širom sveta, zatim u ulozi Žerarda naći će se italijanski bariton Alberto Mastromarino; u ulozi Madalene je Marija Jelić, naša mlada operska zvezda koja je pevala sa istaknutim umetnicima i imala zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu; u ulozi Bersi biće italijanski mecosopran Irene Molinari koja nastupa u najznačajnijim italijanskim operskim kućama. Učestvuju hor i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Dirigent je renomirani italijanski maestro, Marčelo Motadeli. Reditelj predstave je Dejan Prošev. Opera „Andre Šenije“ biće izvedena u produkciji MTS Dvorane, uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Reditelj Dejan Prošev je izjavio: “Odličan je kast ove velike opere, imamo još nekoliko dana do premijere. Zamišljeno je da bude izvedena u klasičnom stilu, u originalnoj epohi, sa kostimima. Radimo svakog dana po čitav dan, očekujemo veliki uspeh.”

Dirigent Motadeli rekao je: “Andre Šenije je moja omiljena opera i moram da naglasim da je to veoma teška opera za dirigenta, ona zauzima 3. mesto od svih mogućih opera. Na 1. mestu bio bi Verdijev “Falstaf”, na 2. mestu bila bi Pučinijeva opera “Devojka sa zapada” i na 3. “Andre Šenije”. Inače Beograd mi se veoma dopada, drago mi je da sam ovde.”

Tenor Hektor Lopez izjavio je: ”Ovde sam po prvi put. Srećan sam što sam u Beogradu. Andre Šenije je opera koju zaista volim i biću u glavnoj ulozi. To je zaista najlepša uloga koju tenor može dobiti, jer smatram da u čitavom operskom repertoaru ovo je jedna od najlepših rola.”

Marija Jelić, sopran, istakla je: “Pozivam publiku koja možda nikada nije došla na opersku predstavu da dođe na operu “Andre Šenije” jer će se zaljubiti u opersku umetnost. Ovo je ozbiljna i izazovna opera koja intrigira svojom pričom ali i životom Šenijea koji je pogubljen u svojoj 31. godini po nalogu Robespjera. Sama opera nas vraća u vreme Francuske revolucije, ima snažnu poruku. Šenije je pesnik koji se bori za svoju ljubav, ali i za svoj ideal i svoju državu. Publika će imati priliku da vidi sjajne inostrane i domaće umetnike.” Marija Jelić je ovom prilikom istakla i da je važno promovisati operu, a kao jedan od načina podsetila je na čuveni film „Filadelfija“ iz 1993. sa Tomom Henksom i Antoniom Banderasom:  “Jedan od likova leži u bolnici boreći se za život, dok govori drugom da mu snagu daje sećenje na jednu ariju „La mamma morta“, koju je izvodila Marija Kalas. Na ovaj način opera je zabeležena za večnost.”

Bariton Alberto Mastromarino rekao je: “Revolucija u pozadini pojačava osećanja svakog lika pojedinačno. Kompozitor je inteligentno uspeo to da prikaže u svom delu. Osećanja koja opera izaziva u nama su veoma slična osećanjima koja bismo imali danas u sličnim situacijama, a pričamo o situaciji koja se odigrala pre više od jednog veka.”

Mecosopran Irene Molinari predstavila se domaćim medijima: “Igram meleskinju koja prati Madlenu u ovoj predstavi. Ova opera je veoma važno delo istorijski – verističko delo. Imamo odličnog reditelja, dirigenta i umetnike, tako da vas sve pozivam da  1. oktobra dođete i pogledate ovu predstavu.”

Ulaznice za operski spektakl „Andre Šenije“ mogu se nabaviti na blagajni MTS Dvorane,  Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na sajtu tickets.rs.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu