Connect with us

Filmovi

Dani savremenog ruskog dokumentarnog filma u Kragujevcu

Foto: Promo

Ruski kutak i Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji organizuju dvodnevni kulturni program „Dani savremenog ruskog dokumentarnog filma” u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”.

Filmovi će biti prikazani u galerijskom prostoru biblioteke u „Kući Đure Jakšića”.

Na otvaranju manifestacije prikazan je film „Od dužnosti i zakletve ne odstupaj!”, koji govori o sudbini izuzetnog arhitekte dinastičkih porodica carske Rusije i kraljevske Srbije – Nikolaju Krasnovu, arhitekti sa najviše objekata proglašenih za spomenike kulture u Srbiji.

Danas u 18 sati biće emtovana dva filmska ostvarenja „Ipatijevski manastir” (25 min) i „Pskovski kremlj i lavra” (26 min).

Osnovan 1330. godine, Ipatijevski manastir je jedan od najstarijih i najznačajnijih manastira u Rusiji. Pskov je jedan od najživopisnijih gradova u Rusiji. Njegove hronike, manastiri i ikone svedoče da je preživeo 123 rata/razaranja, a njegovo sećanje seže u prošlost staru koliko i ruska država, podsećaju gledaoce organizatori manifestacije „Dana savremenog ruskog dokumentarnog filma”.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Filmovi

„Zvezde u podne“ od danas u bioskopima

Foto: Promo

Film „Zvezde u podne“ koji je prikazan na 51. FEST-u, naći će se od danas na platnu bioskopa.

Godina 2022. bila je uspešna za istaknutu rediteljku Kler Deni (Claire Denis). Njeno ostvarenje „Zvezde u podne“ (Stars at Noon) snimljeno prema motivima romanu američkog pisca Denisa Džonsona, koje je prikazano na nedavno završenom 51. FEST-u, a koje je svoju svetsku premijeru imalo na filmskom festivalu u Kanu gde je i ovenčano Gran prix nagradom, naći će se na repertoaru domaćih bioskopa od sutra, 16. marta.

Popularni glumci mlađe generacije Margaret Kvoli (Margaret Qualley) i Džo Alvin (Joe Alwyn) našli su se kao glavni akteri u priči  o mladoj američkoj novinarki zaglavljenoj u današnjoj Nikaragvi koja se zaljubljuje u misterioznog Britanca koji se čini kao njena najbolja šansa za bekstvom. Međutim, ona ubrzo shvata da bi on mogao biti u većoj opasnosti od nje sama.

„Kao i u knjizi, žele sam da prikažem slučajan susret koji prerasta u ljubav, veliku privlačnost koja proždire i zaslepljuje“ istakla je rediteljka.

Radnja filma „Zvezde u podne“ smeštena je u savremeno doba, u Nikaragvi, a mesto snimanja filma bila je zemlja Panama.

Da je 2022. godina bila učinkovita za francusku rediteljku Kler Deni govori i nagrada Srebrni medved za najbolju režiju na prošlogodišnjem Berlinalu koja je pripala Deni za film „Mač sa dve oštrice“.

lj.z.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu