Connect with us

Ekonomija

Danas: „Vlada predložila EPS-u da struja za privredu do kraja godine bude 95 evra po megavatsatu“

Foto: Unsplash

Vlada Srbije predložila je EPS-u da cena struje za privredu, do kraja ove godine, bude 95 evra za megavatsat, a čim Nadzorni odbor formalno donese tu odluku, privrednicima će biti poslati novi ugovori, saznaje Danas.

To nije jedina mera koja se očekuje ovih dana, kada je reč o energiji. Prema saznanjima Danasa, u planu su i restrikcije struje tokom zime, jer je neophodno smanjenje potrošnje za 500 MW na sat i to na nivou cele Srbije.

Očekuje se da će privrednici zbog novog poskupljenja struje tražiti podizanje ograničenih cena energenata, a osnov za takav zahtev, uz poskupljenje sirovina, bio bi i ovo novo poskupljenje struje sa 75 na najavljenih 95 evra po megavatsatu.

Prema saznanjima lista, privrednici razmatraju da hitno traže podizanje granice koju je Vlada nedavno propisala za pelet, od maksimalnih 38.000 dinara za tonu.

Naime, sirovina, odnosno otpadno drvo koje proizvođači kupuju od Srbijašuma poskupelo je oko 15 %, cena je kod privatnika otišla sa 9.000 na 12.000 dinara za kubni metar, a uz poskupljenje struje od 26,66 %, kako se očekuje, cena koju je propisala Vlada, kako tvrde, ne može da pokrije troškove proizvodnje.

Da podsetimo, Danas je ranije pisao da će do 31. avgusta cena struje za privredu biti ograničena na 75 evra po megavatu bez PDV-a, a posle toga privrednici očekuju povećanje, za koje nisu spremni.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Goran Vesić: „Poziv francuskim kompanijama da učestvuju na tenderima“

Photo: Unsplash

Ekonoski odnosi Srbije i Francuske napredovali su u poslednjih nekoliko godina, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je razgovarao sa francuskim ministrom zaduženim za spoljnu trgovinu, ekonomsku promociju i francuske državljane u inostranstvu Olivijeom Beštom o dodatnom unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Ističući da Srbiju i Francusku vežu višedecenijski dobri, prijateljski odnosi, politički i ekonomski, a da u Srbiji već uspešno posluje jedan broj francuskih kompanija, Vesić je podstio da su upravo kompanije iz Francuske angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji – izgradnji beogradskog metroa, postrojenja spalionice u Vinči, dok je Vansi koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“.

Francuska agencija za razvoj u Srbiji učestvuje i u realizaciji projekta LIID, u okviru kojeg je opredeljeno više od 300 miliona dolara za razvoj lokalnih samouprava, a Srbija želi da postane i saobraćajno čvorište u regionu, ali i šire, naglasio je Vesić.

Vesić je pozvao i francuske kompanije da učestvuju na budućim tenderima, pre svega u oblasti železničke infrastrukure.

Ministar Bešt je rekao da francuske investicije u Srbiji ranije nisu bile u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje, zbog čega je predsednik Emanuel Makron 2019. godine formulisao Strategiju za Zapadni Balkan, u čijem je središtu upravo Srbija.

Bešt je rekao da oni žele da nastave saradnju u tom duhu i žele što brži pristup Srbije Evropskoj uniji.

On je naveo da postoji zaniteresovanost francuskih kompanija za ulaganja u oblasti avio-saobraćaja, i rekao da bi „Er Srbija“ mogla da bude važno vazdušno čvorište jugoistočne Evrope.

Vesić i Bešt su razgovarali i o mogućnostima za saradnju i ulaganja, kada je reč o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bešt je naglasio da svi zajednički projekti pomažu dalji razvoj Srbije, kako bi bila ključna zemlja u regionu, kada postane punopravni član Evropske unije.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu