Povežite se sa nama

Ekonomija

Danas se usvaja novi budžet Beograda

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Budžet Beograda koji će danas biti usvojen na sednici Skupštine grada Beograda biće najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1.219.311.869 evra, odnosno 143.355.471.970 dinara, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima ovaj budžet je veći od onoga sa kojim je raspolagao Beograd pre pandemije, a koji je iznosio 1.205 milijardi evra.

„Rebalansom budžeta koji danas usvajamo planiran je kapitalni budžet u visini od 27.747.279.332 dinara i uvećan je za 7,8 milijardi dinara. Kapitalni budžet čini 21,36 5 budžeta. Za otplatu glavnica i kamata starih kredita, koje smo nasledili predviđeno je 40.021.151 evra. Dug Grada Beograda poslednjeg dana ove godine, 31.12.2021. godine, iznosiće 281.692.626 evra. Da podsetim dug grada Beograda 2013. godine, pre samo 8 godina, iznosio je 1,2 milijardi evra i sada je više od 4 puta smanjen“, rekao je Vesić.

Odbornici Skupštine grada Beograda danas će glasati da se budžet za urbanizam i prostorno planiranje uveća za 82 % i da iznosi 8,1 milijardu dinara, navodi se u saopštenju Sekretarijata za informisanje.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Privreda

Žetva pšenice tek u julu

Objavljeno

on

Foto: Pixabay

Žetva pšenice se ove godine očekuje tek oko 10. jula, ali izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Jozef Fokman, poljoprivrednik iz Kisača u okolini Novog Sada, smatra da je vreme idealno za pšenicu i sada samo strepi da vremenske neprilike ne pokvare dosadašnji izgled ove kulture.

Ratari se nadaju dobrim prinosima, a iščekuju da će kilogram novog roda pšenice biti skuplji nego ranije, kada je žito koštalo 17,5 i 18 dinara, a tokom godine i 25 dinara.

Fokman priželjkuje da kilogram novog roda tokom žetve košta bar 23 dinara bez PDV-a. Međutim, otkupljivači za sada plaćaju 20 dinara po kilogramu, a tu cenu očekuje i agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin.

Kako ističe Galetin, kilogram novog roda, gledajući prilike na domaćem i stranom tržištu, mogao bi da bude između 20 i 21 dinar bez PDV-a, što je više od 10 % u odnosu na prethodnu cenu tokom vršidbe, prenosi eKapija.

Prema njegovim rečima, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na cenu kada kombajni uđu u njive, ali Galetin ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

“Žito će, nema sumnje, biti skuplje posle žetve, pa je savet da ga ratari čuvaju i prodaju kasnije. Prošle žetve većina ratara pšenicu je prodala odmah za 18 dinara jer je hlebno zrno poljoprivrednicima prvi prihod u godini. Malobrojni su bili oni kojima nije trebao dinar, pa su čuvali pšenicu u svojim skladištima ili je lagerovali kod velikih otkupljivača, te su na pšenici ostvarili lepu zaradu”, naveo je Galetin.

U Agrarnom savezu Srbije smatraju da će kilogram novog roda pšenice biti 24 dinara bez PDV-a. Nenad Manić, predsednik ovog saveza, navodi da otkupljivači na zeleno nude za rod svega 20 dinara.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • multimedija music prodavnica

Sponzorisano

  • Turistička agencija VOS Travel

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu