Povežite se sa nama

OI2020

Danas održana svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Konačno, došao je dan kad su zvanično otvorene Olimpijske igre 2020 u Tokiju, koje su bile odlagane zbog pandemije korona virusa, a trebale su da se održe još prošle godine. 

Ove Olimpijske igre su ujedno i najskuplje igre od svih prethodnih u istoriji. Dosta sponzora su odustali od sponzorstva (npr. Tojota), zbog fizičke distance i bezbednosti u Tokiju, i prema poslednjim informacijama, samo MOK ( Međunarodni olimpijski komitet) je ostao da bude sponzor.

Zbog odlaganja su se troškovi povećali za tri do četiri milijarde dolara, korona mere koštale su dodatnu milijardu dolara, procenjuje ekonomistkinja Sajuri Širai sa Univerziteta Kejo u Tokiju.

Na sve to dolazi izostanak prihoda od karata, jer će biti održane najvećim delom bez publike, zbog loše epidemiološke situacije u Tokiju.

Otvaranje počelo vatrometom

Otvaranje je počelo vatrometom, kao i japanska muzika, pevanje, igranje, sve u duhu Japana. Videlo se njihov stil hodanja, njihovo oblačenje, kao i disciplina, koja ih krasi kao naciju. Stadion, gde se održala svečana ceremonija, je bila bez publike, zbog trenutne situacije sa pandemijom.

Japanski car, kao i predsednik MOK-a su bili medju malim brojem publike (tačnije do 1.000 gledalaca)

Japanska zastava prolazi kroz ceo stadion

Ljudi koji su držali zastavu su bili bivši sportski olimpijci, oni su predali tu zastavu pešadiji i vojnicima na binu, pa će podići na jarbol. Dok podižu polako jarbol u visine, poznata japanska pevačica je otpevala pesmu.

Bilo je reči o pandemiji i žrtvama, koji su izgubili živote od početka pandemije, pa sve do današnjih dana, do dana otvaranja OI. Za žrtve su pozvali sve građane da ustanu i da odaju počast minut ćutanja svim žrtvama.

Sledeća etapa, reprezentacije svih zemalja, koji se takmiče su izašli jedan za drugim.

Srbiju će predstavljati 86 sportista iz 16 različitih disciplina, zastavu Srbije na otvaranju nosili su košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović. Sonji je ovo takmićenje poslednje u profesionalnoj karijeri, i penzionisaće se posle OI.

Ogromne novčane nagrade za osvojenu medalju

Na samom početku Olimpijskih igara, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama kojom su povećane nagrade za osvojene medalje.

Najveće novčane nagrade za osvajače medalja u istoriji srpskog sporta iznose: 70.000 evra za osvojenu zlatnu medalju, 60.000 evra za osvojeno srebro, a osvajači bronzane medalje biće nagrađeni sa po 50.000 evra.

Takmičenja na Olimpijskim igrama traju do 8. avgusta.

Autor Ivana Stevanović

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

OI2020

Srbija dočekala šampione

Objavljeno

on

SJAJNA ATMOSFERA ISPRED GRADSKE SKUPŠTINE

Srpski olimpijci koji su osvojili medalje na najvećem svetskom sportskom nadmetanju u Tokiju dočekani su sinoć u Beogradu. Na tradicionalnom mestu, balkonu Skupštine grada Beograda našli su se sportisti koji su obradovali naciju medaljama.

Hiljade građana okupili su se na platou ispred Starog Dvora i pesmom, skandiranjem i gromoglasnim aplauzom pozdravili su osvajače olimpijskih medalja i njihove trenere, kao i članove Misije OKS. Na balkon su prvi izašli osvajači bronzanih medalja, Milenko Sebić, Tijana Bogdanović, Zurab Datunašvili, basketaši 3×3 i odbojkašice. Nakon njih publika je pozdravila Damira Mikeca, osvajača srebrne medalje, kao i Milicu Mandić, Jovanu Preković i vaterpoliste Srbije, osvajače zlatne olimpijske medalje.

– Dobro veče Srbijo, dobro veče Beograde. Želim da pozdravim svoje Aranđelovčane koji me čekaju sada i da vam kažem da se snovi ostvaruju ako vredno radite i ako verujete svim srcem – rekla je Jovana Preković obraćajući se prisutnima sa balkona.

Zahvalnost publici i građanima Srbije iskazali su i Filip Filipović, Damir Mikec, Milica Mandić, a na srpskom je „Hvala vam, živela Srbija!“ izgovorio i Zurabi Datunašvili.

 

Foto OKS

 

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu