Connect with us

Ekonomija

Danas: „Cena struje za privredu u januaru će se povećati za 8 %“

Photo: Unsplash

Cene struje za privredu u januaru će se povećati za 8 %, odnosno iznosiće 102,6 evra po megavat-satu, a preduzetnici su već dobili na potpisivanje predloge ugovora o snabdevanju od strane Elektroprivrede Srbije sa tim iznosom, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.

Da će nova poskupljenja struje, kako za domaćinstva tako i za privredu, u 2023. godini biti aktuelna nije nikakvo iznenađenje, jer je tako nešto i najavljeno. Naime, poznato je da je Vlada Srbije potpisala aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom u okviru koga se obavezala da struja u nastupajućoj godini poskupi dva puta a u 2024. još jednom. Ono što je pak, po malo iznenadilo stručnu javnost je da će poskupljenje električne energije za privredu uslediti tako brzo.

Sasvim je izvesno da će preduzetnici negativno reagovati na novo poskupljenje struje, a kao i svaki put kada dolazi do tako nečeg u javnosti se javlja bojazan da će to dovesti do novog povećanja cena proizvoda i usluga, odnosno povećati inflaciju i smanjiti i onako nizak životni standard građana Srbije. Struka poručuje da ne postoji ni najmanja dilema da će do toga doći te da će inflatorni udar biti znatno jači od onog što predviđaju nadležni.

Ekonomista Goran Radosavljević kaže za Danas da novo poskupljenje struje za privredu ne predstavlja iznenađenje s obzirom na to da se takva mogućnost nagoveštavala.

Neminovno je da povećanje cene struje za privredu utiče na rast potrošačkih cene, kao i da poveća stopu inflacije. Tako nešto treba očekivati i ovog puta. Da će poskupljenja biti nije iznenađenje s obzirom na to da se Srbija potpisivanjem novog aranžmana sa MMF-om na takve korake i obavezala, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je potpuno jasno da Vlada Srbije ovakvim potezom namerava da posledice neefikasnosti u radu Elektroprivrede Srbije nadoknade potrošači kroz plaćanje većih računa za korišćenje električne energije.

Problem u takvom načinu razmišljanja je taj što niska cena električne energije nije bila razlog neefikasnog poslovanja EPS-a. I ranije je EPS imao nisku prodajnu cenu struje, ali mu to nije smetalo da ostvaruje profit. Shodno tome, jasno se vidi da su potrošači ti, koji će platiti danak loše poslovne politike tog preduzeća, koje je trpelo gubitke zbog neodgovornog upravljanja, ističe Radosavljević.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ekonomija

Budžet AP Vojvodine rebalansom uvećan za 8,1 milijardu dinara

Photo: Unsplash

Pokrajinska vlada utvrdila je predlog rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2023. godinu, koji se planira na nivou od 116,7 milijardi dinara i povećan je za 8,1 milijardu dinara u odnosu na aktuelni.

„Očekujem da Skupština Vojvodine do kraja juna usvoji ovaj predlog i da se time stvore uslovi za značajan novi zamajac u investicionom ciklusu za brojne projekte na teritoriji cele Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, više od 90 % planiranih sredstava biće usmereno u razvoj.

Mirović je naglasio da će obim budžeta koji je planiran tim rebalansom biti veći za 90 % u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosio 62 milijarde dinara.

„U 2016. godini smo imali 12 milijardi dinara za kapitalni deo budžeta, koji je vezan za investicije i ima razvojni karakter, dok ćemo danas imati 41,2 milijarde dinara. To najbolje govori koliko je pokrajinski budžet snažan zamajac za ekonomski i ukupni razvoj Vojvodine“, rekao je Mirović.

Predsednik vojvođanske vlade istakao je i da je je fiskalni deficit uspostavljen na nivou od 10,16 milijardi dinara, što je 9,64 % tekućih prihoda.

Kada je reč o stepenu zaduženosti, Mirović je naglasio da je 2016. godine zatečeni dug u apsolutnom iznosu bio 9,2 milijarde dinara, odnosno 17,6 % od ostvarenih tekućih prihoda za tu godinu.

„Danas je javni dug AP Vojvodine 3,9 milijardi dinara, ili 4,4 % ukupnih tekućih prihoda ostvarenih u 2022. godini“, naglasio je Mirović.

Dodao je i da je u ovom trenutku prosečna kamatna stopa zaduživanja u AP Vojvodini 1,56 %, što je manje nego na nacionalnom nivou.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu