Connect with us

Politika region

Danas: „Aleksandar Vučić koristi referendum za bolji rezultat na izborima“

Foto: Unsplash

Srpska napredna stranka i refrendum koristi da se što bolje spremni za naredne izbore, a skraćivanjem mandata svojim predsednicima opština na lokalu, kako bi se 3. aprila održali i vanredni lokalni izbori u tim mestima, rugajući se demokratiji pokušava da iskoristi popularnost svog predsednika i ostvari što veći rezultat na lokalu, kažu sagovonici Danasa komentarišući dešavanja u SNS poslednjih dana.

Protivljenje referendumu Vladimira Đukanovića, poslanika SNS, ne treba da čudi, budući da je on jedan od najistaknutijih evroskeptika u ovoj partiji, kažu za Danas u Demostatu.

Vladimir Đukanović je u objavi na Instagramu, ponovio da će na predstojećem referemdumu za izmenu Ustava, zakazanom za 16. januara, glasati protiv odnosno zaokružiti „NE“.

Kako je naveo uradiće to zato što smatra da je ponuđeno rešenje dugoročno loše za državu.

„I nisam protiv Vučića, niti sam protiv SNS, niti sam za ili protiv Rio Tinta, za odvajanje Kosova i slične besmislice. Protiv sam rešenja za pravosuđe koje nam se nudi“, napisao je Đukanović uz fotografiju glasačkog listića na kojem je zaokruženo „ne“.

U Demostatu objašnjavaju da se u odnosu funkcionera SNS prema referendumu nastavlja politika, na kojoj insistira lider te parije Aleksandar Vučić.

Kako navode, vlast se trudi da referendum stavi u kontekst evropskih integracija, pa Đukanovićevo protivljenje logičan sled, budući da se on, za razliku od, na primer, premijerke Ane Brnabić koja poziva da se glasa „ZA“, protivi dubljim integracijama.

U Demostatu ukazuju i na zanimljivu činjenicu da niko u SNS ne poziv na bojkot referenduma, što je opet logičan sled jer poziv na bojkot je poziv na deligimizaciju vlasti.

U ovom istraživačko – izdavačkom centru ističu da je njihov stav da je refrendum trebao da bude održan bar godinu dana posle odluke nelegitimne Skupštine da se Ustav menja.

Loše je što se održava i samo dva i po meseca pre zakazanih izbora, smatraju u Demostatu.

Održavanje referenduma samo mesec i po dana od skupštinske odluke liči, kako kažu, na propagandni potez SNS, odnosno Vučića, budući da je i održavanje referenduma takođe izlazak na birališta gde građani biraju za ili protiv i gde je angažovana izborna administracija.

A to sve, kako zaključuju, koristi vlasti pred izbore.

Uz to je, navode u Demostatu, ovim refrendumskim trikom, Vučić ubacio i „seme“ razdora među opoziciju.

Kraj prošle i početak ove godine predsednici opštine iz redova SNS skraćuju ostavkama svoj mandat, koji ističe ove godine kako bi se vanredni lokalni izbori objedinili sa parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim.

To su zasad učinili predsednici opština Milan Đukić u Knjaževcu, Saša Nikolić u Kladovu, Nebojša Arsić u Medveđi, Milivoje Dolović u Lučanima, Vesna Đurić u Bajinoj Bašti, Dradan Popović u Majdanpeku.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika region

Miloš Vučević: „Spremni za razgovore s opozicijom o izborima, obavezni vojni rok nije sada na dnevnom redu“

Photo: Unsplash

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević je izrazio spremnost za razgovore s opozicijom o izborima.

„Spremni smo da razgovaramo o postizanju poltičkog dogovora oko izlaska na biralište“, rekao je Vučević, koji je i ministar odbrane, za Poltiku.

On je rekao i da datum održavanja izbora nije najvažniji. „Da li do kraja godine, ili početkom sledeće, ne mislim da je navažnije pitanje već da imamo minimum političkog konzenzusa da idemo na izbore, ako je to put za smirivanje tenzija ili proveru legitimiteta vlade. Ali i proveru opozicije, kako stoji među biračima“, kazao je Vučević.

Deo proevropske opozcije je zatražio održavanja vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je za vraćanje služenja obaveznog vojnog roka ali da to „nije sada na dnevnom redu“.

„Rekao sam da sam za to (obavezni vojnog rok). Pitanje je sada da li je to šest nedelja, tri ili šest meseci“, kazao je on za Politiku.

Dodao je da su priremljeni svi neophodni dokumenti, te ukazao da je, na kraju, neophodna poiitička odluka.

„U ovom trenutku to nije na dnevnom redu“, kazao je Vučević.

Dodao je da je potrebno oko godinu dana da se podignu kapaciteti za prihvat ljudi, imajući u vidu da je Srbija, kako je kazao, „izgubila 12 ili 13 generacija vojnika od kada je suspendovan vojni rok“.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu